A NATO-főtitkár felszólította Magyarországot, hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását

  • narancs.hu
  • 2024. január 24.

Külpol

Kövesse Törökország példáját.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedd éjszaka amellett, hogy üdvözölte a török parlament döntését, amellyel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy.

Számítok Magyarországra, arra, hogy a törvényhozásuk a lehető leghamarabb elvégzi a ratifikációt"

– mondta. A török parlament plenáris ülése kedden este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. A ratifikációt még az elnöknek is alá kell írnia, illetve a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy hatályba léphessen. Ez a két lépés várhatóan pár napon belül megtörténik.

Így Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem hagyta jóvá Svédország csatlakozását." A lap emlékeztet arra, hogy a magyar parlament február közepéig nem ülésezik.

Stoltenberg arról is beszélt, hogy "a NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat."

Mindeközben nyilvánosságra került az a levél is, melyet Orbán Viktor küldött kedden a svéd miniszterelnöknek, Ulf Kristerssonnak, melyben meghívta Magyarországra, Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése, a kölcsönös bizalom elmélyítése érdekében.

444.hu által ismertetett levélben Orbán azt írta svéd kollégájának, hogy "Európa válságok és bizonytalanságok korszaka előtt áll. Ennek a fényében országaink kapcsolatai – mind a bilaterális, mind a nemzetközi szervezetek tagjaiként ápolt kapcsolatok – egyre nagyobb fontosságúak."

Majd azzal folytatta: "Meggyőződésem, hogy Svédország és Magyarország közötti bármilyen politikai vagy biztonsági megállapodás alapjának az egymás iránt táplált, kölcsönösen erős bizalomnak kell lennie."

Végül rátért a lényegre: "Úgy hiszem, hogy az intenzívebb politikai párbeszéd hozzájárulhat a kölcsönös bizalom megerősítéséhez országaink és intézményeink között, lehetővé téve, hogy tovább erősítsük politikai és biztonsági megállapodásainkat."

Ám a levél végén a találkozójuk javasolt témái között konkrétan már nem említette a svéd NATO-csatlakozást, csak “összetett bilaterális kapcsolatainkról, a biztonsági és védelmi politika terén várható jövőbeli együttműködésünkről és Magyarország közelgő soros elnökségéről” írt Orbán.

Ám a svéd külügyminiszter, Tobias Billström úgy reagált Orbán invitálására, hogy nem lát okot arra, hogy Magyarországgal tárgyaljon Svédország NATO-csatlakozásáról.

"Amit természetesen remélünk, az az, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a NATO-tagságot."

Ugyanakkor hozzátette, hogy végig kell gondolniuk a meghívást, elemzik a levél tartalmát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk