Egy román zsoldos meghalt, kettő megsérült Kongóban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 16.

Külpol

900 román állampolgár harcol a kormányerők oldalán a polgárháború sújtotta országban.

Egy román állampolgár meghalt, kettő megsebesült a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló harcokban – közölte vasárnap a román külügyminisztérium.

A bukaresti külügyi tárca az ország angolai nagykövetségén keresztül tájékozódott a helyzetről – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.  A harcokban egy másik külföldi állampolgár is megsebesült. A külügy a luandai nagykövetség révén tovább tájékozódik a helyzetről, a diplomáciai képviselettől eddig nem kértek konzuli segítséget.

A hírügynökség emlékeztetett: februárban másik két román állampolgár halt meg, négy pedig megsebesült a kongói harcokban. A mostani áldozatok zsoldos katonák, akik aknavetős támadásban sebesültek meg.

Az afrikai országban mintegy 900 román állampolgár harcol a kormányerők oldalán – emlékeztetett korábbi közlések alapján a Hotnews.ro hírportál. Ezek veteránok vagy a jobb keresetért a román hadsereget elhagyó hivatásos katonák, akik a kongói kormány oldalán harcoló helyieket tanítják be és a stratégiai helyeket védik az afrikai országban.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban hivatalosan 104 millióan élnek, az országban évtizedek óta politikai, etnikai alapú polgárháború zajlik.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.