Magyarország is aláírta a svájci békekonferencia záróközleményét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 16.

Külpol

Kimondja, hogy Ukrajna területi épsége a tárgyalási alap.

Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak – ez a legfontosabb része a záróközleménynek, amelyet a svájci Bürgenstockban adtak ki az ukrajnai háború mielőbbi lezárása érdekében rendezett kétnapos konferencián.

A tanácskozáson 93 ország vett részt – Oroszországot nem hívták meg, Kína lemondta a részvételt –, 81 állam képviselője írta alá a záróközleményt, köztük Magyarország, és a konfliktusban közvetíteni próbáló Törökország is.

Nem írta alá – vagyis elvileg nem ért egyet azzal, ami benne van – India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia, a Dél-afrikai Köztársaság, Líbia, Bahrein, Thaiföld. 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a tanácskozáson beszélt arról, hogy Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, és bármilyen üzenetet szívesen kézbesít Moszkvának.

A záróközlemény kitér a nukleáris biztonságra, az élelmiszer-ellátásra és a hadifoglyok cseréjére, kiemeli, hogy „az Oroszországi Föderáció háborúja Ukrajnával szemben nagymértékű emberi szenvedést és pusztítást okoz, illetve globális következményekkel járó kockázatokat és válságokat teremt”.

Az ukrán elnök úgy kommentálta a zárónyilatkozatot, hogy ezzel sikerült megtenni az első lépéseket a béke irányába.

Az orosz fél békejavaslata szerint az ukránoknak le kellene mondaniuk a már oroszok által elfoglalt területek mellett más vidékekről is, és csökkentenie kellene a fegyverzetét.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk