Egyre csak nő a politikusok ellen elkövetett bűncselekmények száma Németországban

  • narancs.hu
  • 2020. január 12.

Külpol

Leginkább az ország keleti részére, a volt NDK területére jellemzőek a támadások.

Egyre több helyi politikus és tisztségviselő ellen követnek el bűncselekményeket Németországban egy vasárnapi lapbeszámoló szerint. A tartományi belügyminisztériumoktól származó előzetes adatok szerint több tartományban meredek emelkedést tapasztaltak tavaly – írta a Welt am Sonntag című német lap.

Leginkább az ország keleti részére, a volt NDK területére jellemző a helyi politikusok és tisztségviselők elleni támadások és egyéb bűncselekmények elszaporodása. Thüringiában és Szászországban az egy évvel korábbihoz képest megduplázódott, 101-re, illetve 159-re emelkedett az esetek száma 2019-ben.

Az ország nyugati részén jelentős növekedést regisztráltak Baden-Württembergben, ahol a 2018-as 81-ről 104-re emelkedett az ilyen bűncselekmények száma 2019-ben, és Rajna-vidék-Pfalz tartományban is, ahol az egy évvel korábbi 25 után 44 esetet jegyeztek fel. Az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban viszont csökkent az ügyek száma.

Megölték Merkel egyik emberét

A CDU politikusát saját kertjében lőtték fejbe. Közvetlen közelről leadott fejlövés végzett egy magas beosztású tartományi államigazgatási tisztségviselővel a németországi Hessenben, az ügyben emberölés gyanújával indult eljárás - adta hírül az MTI hétfő este. A Kassel területi államigazgatási hivatal vezetője, Walter Lübcke halálának ügyében nincsen öngyilkosságra utaló jel - emelték ki a kasseli ügyészség és a Hessen tartományi bűnügyi hivatal tájékoztatóján.

A helyi politikusok és tisztségviselők tekintélyének gyengüléséről, és a velük szembeni türelmetlenség és erőszak erősödéséről számolt be egy másik vasárnapi német lap, a Bild am Sonntag is.

Példaként említették az észak-rajna-vesztfáliai Kamp-Lintfort polgármesterét, Christoph Landscheidtet, aki a Jobboldal (Die Rechte) nevű, a lap által neonáciként jellemzett helyi párttól érkező fenyegetések miatt fegyverviselési engedélyt akar szerezni.

Mindezzel kapcsolatban Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy interjúban – amely ugyancsak a Bild am Sontagban jelent meg – kijelentette, hogy aki politikusnak áll, az tudja, hogy veszélynek teszi ki magát, és nem szükséges emiatt „hisztériát” kelteni.

„Tűzoltónak lenni Ausztráliában sokkal veszélyesebb, mint képviselőnek lenni Berlinben” –fogalmazott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, hozzátéve, hogy nemcsak a politikusok, hanem valamennyi polgár megkövetelheti az államtól a védelmet és a biztonságot.

MTI

Figyelmébe ajánljuk