Éjfél után rögtön légitámadás érte Kijevet

  • narancs.hu
  • 2023. január 1.

Külpol

23 órától kijárási tilalom volt érvényben, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy senki sem sérült meg. 

Kijevben úgy indult az új év, ahogy zárult. Az orosz támadások folytatódtak szilveszterkor is.

Éjfélkor a főváros, Kijev utcái kihaltak voltak, az új év egyetlen jele az volt, hogy a helyi lakosok az erkélyükről kiabálták, hogy „Boldog új évet!” és „Dicsőség Ukrajnának!” – írja az MTI.

Fél órával az új év beállta után máris megszólaltak a légiriadó szirénái az ukrán fővárosban, majd robbanások hangja hallatszott.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester később arról számolt be, hogy január elsején hajnalban 23 orosz rakétát sikerült megsemmisíteni becsapódás előtt. Az első jelentések arról szólnak, hogy a támadásban senki sem sérült meg, csak egy autó a városközpontban. Ez talán annak is köszönhető, hogy 23 órától kijárási tilalom volt érvényben – írja a Telex.

 
Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épület romjai Kijevben 2022. december 31-én. Fotó: MTI/AP/Felipe Dana
 

 Ukrajnában is szokás, hogy az államfő újévi beszédet tart. Volodimir Zelenszkij beszéde arról szólt, hogy az ukránok számára 2022. február 24-én hajnali négykor kezdődött, az orosz támadással,  és azóta 311 nap telt el. „Még mindig lehet sötét, hangos és bonyolult számunkra. De biztosan nem fogunk többé félni. És soha nem fogunk szégyenkezni. Ez a mi évünk volt. Ukrajna éve. Az ukránok éve” – mondta Zelenszkij, aki csak győzelmet kívánt minden ukránnak 2023-ra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk