Megszűnt az ellenőrzés a horvát-magyar átkelőhelyeken

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 1.

Külpol

Az ottani határkerítést meg le kell bontanunk.

Horvátország vasárnap nulla órától tagja a schengeni övezetnek, így a horvát-magyar határátkelőket is megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók.

A horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon pedig 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

Ebből az alkalomból a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőn szombat éjszaka ünnepséget is tartottak. 

A horvát kül- és Európa-ügyi miniszter, Gordan Grlic Radman – aki korábban Horvátország budapesti nagykövete volt – magyarul is beszédet mondott. Történelmi lépésnek nevezte mindkét ország számára a csatlakozást a schengeni övezethez. Úgy fogalmazott, két stratégiai cél is megvalósult most, hiszen nemcsak a schengeni szabályok léptek életbe a belső határokon, de az eurózóna tagja is lett Horvátország.

Hozzátette, hogy amikor budapesti nagykövet volt – 2012 és 2017 között –, hazája akkor lett az Európai Unió tagja, most pedig a külügyi tárca minisztereként jelentheti be, hogy Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez, ami teljes mozgásszabadságot jelent az EU-n belül. Arról is beszélt, hogy ez gazdasági szempontból nagy előrelépés két olyan nemzetnek, amelynek 800 éves közös történelme van. Gordan Grlic Radman szerint a határ mentén élők számára, akiknek birtokaik vannak a határ túloldalán, szintén fontos esemény ez, és a turizmusban is további fellendülést hozhat a határ szabad átjárhatósága. A horvát kül- és Európa-ügyi miniszter megköszönte Magyarország támogatását.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térségének fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen felidézte, hogy évtizedekkel korában még milyen nehézségei voltak a határon átlépésnél. Mostantól azonban már megállás és várakozás nélkül kelhetnek át a turisták százezrei, akik az Adriai-tengerhez utaznak. A határellenőrzés megszűnésével mindkét oldalon új együttműködési lehetőséghez jutottak a vállalkozók, de a horvát nemzetiségűek számára is kiemelkedő eredmény, hogy sokkal könnyebben tarthatják a kapcsolatot a túloldalon élő rokonaikkal, barátaikkal.

 
Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Sifter Rózsa főispán, Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet és Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete (középen b-j) jelképesen felemelik éjfélkor a sorompót a horvát schengeni csatlakozás alkalmából a határátkelő ünnepélyes megnyitóján a Letenye-Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfélkor. Fotó: MTI/Varga György
 

 Arról, hogy mi lesz a horvát–magyar határon húzódó határkerítés sorsa, ez a cikk szól:

Szintén január elsejétől életbe lépő változás, hogy Horvátország áttér az euróra. Akinek maradt kunája, az még egy ideig beválthatja euróra.

Az euróövezet Litvánia csatlakozásával bővült legutóbb 2015-ben – emlékeztet a Telex.

Az Európai Unió államai közül 20 tagország használja a közös pénzt, hét tagállam tart ki a saját devizájánál: Bulgária, Csehország, Dánia, Lengyelország, Magyarország, Románia és Svédország. A Telex arról is ír, vita tárgya, hogy melyik az előnyösebb, a közös vagy az egyedi, nemzeti monetáris politika. Magyarországon a kormány jó ideje azt vallja, hogy a versenyképesség védelmében érdemes ragaszkodni a forinthoz. Ez addig jó, amíg a munkáltató olcsónak érzi a magyar munkaerőt, a dolgozók pedig forintban kimutatva jó béremelést kapnak. A magas infláció, a devizaadósságok terhei viszont megmutatják, milyen hátrányokkal jár az önálló deviza. Horvátországot azért érdemes most figyelni ebből a szempontból, mert a turizmus révén sokat profitált a kunából, a horvát ipar azonban így nem volt eléggé versenyképes.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk