Elárverezik a világ legnagyobb orrszarvúfarmját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 13.

Külpol

A tulajdonos harminc éve után úgy döntött, nem folytatja ezt a költséges hobbit.

A világ legnagyobb orrszarvúfarmját áprilisban Dél-Afrikában árverésre bocsátják – közölte hétfőn a tulajdonos.

A 81 éves John Hume 2009-ben nyitotta meg a farmot egy 8500 hektáros telken az ország észak-nyugati részén. A telepnek, amelyen jelenleg kétezer fehér orrszarvú él, mintegy száz alkalmazottja van. Tavaly Hume bejelentette, hogy évente mintegy száz példányt enged vissza a vadonba.

„Az orrszarvútenyésztés költséges hobbi” – mondta az üzletember hétfőn az AFP francia hírügynökségnek.

Harminc éve tenyészt orrszarvút, és sose volt haszna a farmból. Közölte, hogy egy egyed felnevelése négyéves koráig több mint 500 ezer randba (10 millió forint) is belekerülhet.

A programot irányító szervezet, a Platinum Rhino közleményében tudatta, hogy olyan vásárlót keres, aki elkötelezett az orrszarvúk megmentése iránt, és van elegendő pénze a tenyésztés folytatásához.

A Dél-afrikai Köztársaságban él a világ orrszarvú-populációjának megközelítőleg 80 százaléka. Az országban virágzik az orvvadászat az ázsiai kereslet miatt, Ázsiában az úgynevezett hagyományos gyógyászatban  gyógyító és vágyserkentő hatást tulajdonítanak a rinocérosztülöknek. 2022-ben 448 orrszarvút pusztítottak el a Dél-afrikai Köztársaságban, hárommal kevesebbet, mint egy évvel korábban a kormány adatai alapján. A kabinet szerint az orvvadászat ellen a nemzeti parkokban bevezetett intézkedéseknek köszönhető a csökkenés.

2017-ben Hume az interneten szervezett orrszarvútülök-eladást, hogy pénzt gyűjtsön a farmjához, ami a környezetvédők felháborodását váltotta ki. A tülköket  állatorvos távolította el altatásban az állatok fejéről. A művelet nem jár fájdalommal, és a tülök újból kinő.

A keratinban gazdag orrszarvútülök egy kilogrammja 60 ezer dollárba (21,4 millió forint) kerül a feketepiacon.

World Press Photo 2018

 
Neil Aldrige dél-afrikai fotóriporter képe, amely első díjat nyert a környezet egyedi kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2018. április 12-én. A 2017. szeptember 21-én készült felvételen egy elkábított, bekötött szemű fiatal, déli, fehér orrszarvú látható, miután az orvvadászok elől kimenekítették Dél-Afrikából. Fotó:(MTI/EPA/World Press Photo/Neil Aldrige)
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk