Elbocsátották a hongkongi egyetem jogászprofesszorát, mert 2014-ben tüntetéseket szervezett

  • narancs.hu
  • 2020. július 29.

Külpol

Ez a határozat "a hongkongi akadémiai szabadság végét jelzi".

Benny Tai jogászprofesszor, a demokráciapárti mozgalom egyik legismertebb személyisége Facebook-oldalán kedden bejelentette, hogy elbocsátották a hongkongi egyetemről, mégpedig a 2014-es nagy tiltakozó megmozdulásokban tanúsított "méltatlan magatartása" miatt.

Az 57 éves professzor 1991 óta dolgozott az oktatási intézmény jogi karán, eltávolításáról az egyetemi tanács ülésén döntöttek. Ez a határozat "a hongkongi akadémiai szabadság végét jelzi", az egyetemen kívüli hatóság hozta meg azt "az ügynökein keresztül" - olvasható a professzor bejegyzésében, aki saját esetében az "egy ország, két rendszer" modell megszűnését véli bizonyítottnak.

Benny Tai az Occupy Central nevű demokráciapárti mozgalom egyik társalapítója, akit társaival együtt börtönbüntetésre ítélt tavaly egy hongkongi bíróság a 2014-es demokráciapárti tüntetések szervezésében játszott szerepe miatt. A leghosszabb idejű, 16-16 hónapos büntetést ő és Csan Kin-man szociológiaprofesszor kapta, a harmadik társalapító, a 75 éves Csu Jiu-ming tiszteletes szintén 16 hónapos börtönbüntetését két évre felfüggesztették egészségi állapotára és jelentős társadalmi szerepére tekintettel. Benny Tai büntetése is egyelőre függőben van a fellebviteli tárgyalásig.

A vádat ellenük még 2017 márciusában emelték közösség elleni izgatás és rendbontás miatt. Több embert vontak akkor büntetőjogi felelősségre, köztük diákvezetőket és városi törvényhozási képviselőket. A vádlottak ártatlannak vallották magukat, azzal védekeztek, hogy a 2014-es tüntetések békés, polgári engedetlenségi akciók voltak, amelyek a társadalom érdekeit és a demokratikus fejlődést szolgálták.

A nemzetbiztonsági törvény ellen tiltakozók

A nemzetbiztonsági törvény ellen tiltakozók

Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, június végén megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága, július 1-i hatályba lépéssel. A törvénytervezet bevezetése ellen emelt szót az ENSZ, az Európai Parlament, a G7-es országcsoport, az Egyesült Királyság, valamint Japán is.

Hongkongban már nem kölcsönözhető ki a könyvtárakból több demokráciapárt politikus, aktivista írása

Kedden szavazták meg az új nemzetbiztonsági törvényt. Hongkongban kedden vezették be az új nemzetbiztonsági törvényt, ami máris érezteti hatását a kínai városállamban: beszámolók szerint már nem kölcsönözhető ki a könyvtárakból több, hongkongi demokráciapárti politikus, aktivista által írt politikai témájú, politikatudományi könyv, írja a 444 a Reuters cikke nyomán.

Figyelmébe ajánljuk