Elég lesz az uniós védettségi igazolvány az EU-n belüli utazáshoz februártól

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Külpol

Akinek nincs ilyen, a határátlépést megelőzően vagy azt követően legkésőbb 24 órán belül kell tesztelnie.

Nem a regionális szintű járványhelyzet, hanem az egyes utazók egészségügyi figyelembevételével kell alkalmazni az utazási szabályokat február 1-től az Európai Unióban. A biztonságos és szabad utazás elősegítésére az Európai Unió Tanácsa új ajánlást fogadott el, amelyet kedden tettek közzé. Az ajánlásban foglaltak szerint azonban figyelembe kell venni azt is, hogy melyek a vírus elterjedése szempontjából különösen érintett, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint sötétvörös besorolású területek.

A rendelet ugyanazon a napon lép hatályba, mint a védettségi igazolványokról szóló rendelet módosítása, amely 270 napos érvényességi időt állapít meg az EU-n belüli utazások tekintetében. Ennek értelmében az igazolványok érvényességét az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától kezdődően kell számítani. Ezen túlmenően változnak az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályok is annak érdekében, hogy figyelembe lehessen venni az emlékeztető adagokat.

A tagállamok főszabály szerint tehát nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező, védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók belépését a területükre, a szabad mozgást korlátozó bármely intézkedésnek megkülönböztetéstől mentesnek és arányosnak kell lennie. 

Az új ajánlások elfogadását a koronavírus ellen beadott oltóanyagok számának jelentős növekedése és az uniós védettségi igazolvány bevezetése tette lehetővé - tartalmazza az uniós tanács közleménye.

Azoknak azonban, akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolvánnyal, a határátlépést megelőzően vagy azt követően legkésőbb 24 órán belül koronavírus elleni tesztet kell készíteniük. A különleges felmentéssel rendelkező utazók, az ingázó munkavállalók és a 12 év alatti gyermekek mentesülnek a követelmény alól.

Az Európai Bizottság hivatalos honlapja szerint az uniós digitális Covid-igazolványt minden olyan személy számára kiállítják, aki Covid19-oltást kapott. Ezen egyértelműen fel kell tüntetni a beadott oltóanyag nevét és a kapott adagok számát. A tagállamok korábban abban állapodtak meg, hogy azok az uniós polgárok, akik az érintett országok nemzeti oltási stratégiájával összhangban vegyes sorozatot kaptak kétdózisú Covid19-oltóanyagból, „teljes mértékben beoltottnak” tekintendők. Az uniós Covid-igazolványt gyerekek is megkaphatják.

Az EU-n belüli utazással kapcsolatban korábban arról írtunk, hogy a Sztpuynik V-vel beoltottak - a kormány ígéretének ellenére - még mindig nem utazhatnak szabadon:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?