A rendőrség is vizsgálja Boris Johnson Downing Street-i bulijait

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Külpol

Egyre többen követelik a miniszterelnök távozását.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka elmondta, az elmúlt két évre visszamenőleg vizsgálják, hogy a Downing Streeten és más kormányzati hivatalokban tartottak-e olyan bulikat, amelyek megsértették a kormány járványügyi előírásait. A vizsgálat megindításáról szóló döntés egyrészt a kormány kabinetirodájának vizsgálati stábja által átadott információk, másrészt a Scotland Yard saját helyzetértékelése alapján született.

Egymás után kerülnek nyilvánosságra hírek arról, hogy Boris Johnson hivatalában a járványügyi intézkedések alatt több kerti partit és összejövetelt tartottak. Kedden derült ki, hogy 2020. június 19-én születésnapi ünnepséget rendeztek a miniszterelnök tiszteletére a kormányzati ülésteremben. Mindez azért érdekes, mert az akkori angliai járványellenes korlátozások értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Lapunk is beszámolt arról, hogy nem sokkal korábban, májusban is tartottak egy közel harmincfős kerti partit a Downing Streeten, a meghívottakat pedig arra kérték, hozzanak magukkal italt is. A miniszterelnök később elnézést kért, egyenes utalást azonban nem tett arra vonatkozóan, hogy távozik-e hivatalából elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén. Egy másik bulit Fülöp edinburghi herceg temetése előtti éjszakán tartották, Boris Johnson nélkül, viszont nemzeti gyász idején. A kormányfői hivatal később elnézést kért a királynőtől. 

Angela Rayner, a Munkáspárt egyik vezető politikusa kedden lemondásra szólította fel a miniszterelnököt: „Mivel Boris Johnson Downing Streetjén jelenleg is rendőrségi nyomozás folyik, hogy a fenébe gondolhatja, hogy továbbra is miniszterelnök maradhat? Boris Johnson nemzeti elmebaj.” Egyre többen követelik a Konzervatív Párt padsoraiból is, hogy a miniszterelnök távozzon tisztségéből, Boris Johnson nem zárta ki ennek lehetőségét. A vizsgálatokat a Metropolitan Police egyik különleges csoportja fogja végezni, Jane Connors rendőrfőkapitány-helyettes vezetésével, aki a covid intézkedések betartásáért is felelős - írja a Guardian.

brit napilap egy másik cikke szerint egy elhúzódó nyomozás akár arra is sarkallhatja a képviselőket, hogy bizalmatlansági szavazást tartsanak. Ha egy lehetséges titkos szavazáson 180 vagy annál több képviselő voksolna Boris Johnson ellen, a miniszterelnöknek távoznia kellene hivatalából.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk