A rendőrség is vizsgálja Boris Johnson Downing Street-i bulijait

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Külpol

Egyre többen követelik a miniszterelnök távozását.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka elmondta, az elmúlt két évre visszamenőleg vizsgálják, hogy a Downing Streeten és más kormányzati hivatalokban tartottak-e olyan bulikat, amelyek megsértették a kormány járványügyi előírásait. A vizsgálat megindításáról szóló döntés egyrészt a kormány kabinetirodájának vizsgálati stábja által átadott információk, másrészt a Scotland Yard saját helyzetértékelése alapján született.

Egymás után kerülnek nyilvánosságra hírek arról, hogy Boris Johnson hivatalában a járványügyi intézkedések alatt több kerti partit és összejövetelt tartottak. Kedden derült ki, hogy 2020. június 19-én születésnapi ünnepséget rendeztek a miniszterelnök tiszteletére a kormányzati ülésteremben. Mindez azért érdekes, mert az akkori angliai járványellenes korlátozások értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Lapunk is beszámolt arról, hogy nem sokkal korábban, májusban is tartottak egy közel harmincfős kerti partit a Downing Streeten, a meghívottakat pedig arra kérték, hozzanak magukkal italt is. A miniszterelnök később elnézést kért, egyenes utalást azonban nem tett arra vonatkozóan, hogy távozik-e hivatalából elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén. Egy másik bulit Fülöp edinburghi herceg temetése előtti éjszakán tartották, Boris Johnson nélkül, viszont nemzeti gyász idején. A kormányfői hivatal később elnézést kért a királynőtől. 

Angela Rayner, a Munkáspárt egyik vezető politikusa kedden lemondásra szólította fel a miniszterelnököt: „Mivel Boris Johnson Downing Streetjén jelenleg is rendőrségi nyomozás folyik, hogy a fenébe gondolhatja, hogy továbbra is miniszterelnök maradhat? Boris Johnson nemzeti elmebaj.” Egyre többen követelik a Konzervatív Párt padsoraiból is, hogy a miniszterelnök távozzon tisztségéből, Boris Johnson nem zárta ki ennek lehetőségét. A vizsgálatokat a Metropolitan Police egyik különleges csoportja fogja végezni, Jane Connors rendőrfőkapitány-helyettes vezetésével, aki a covid intézkedések betartásáért is felelős - írja a Guardian.

brit napilap egy másik cikke szerint egy elhúzódó nyomozás akár arra is sarkallhatja a képviselőket, hogy bizalmatlansági szavazást tartsanak. Ha egy lehetséges titkos szavazáson 180 vagy annál több képviselő voksolna Boris Johnson ellen, a miniszterelnöknek távoznia kellene hivatalából.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.