A rendőrség is vizsgálja Boris Johnson Downing Street-i bulijait

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Külpol

Egyre többen követelik a miniszterelnök távozását.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka elmondta, az elmúlt két évre visszamenőleg vizsgálják, hogy a Downing Streeten és más kormányzati hivatalokban tartottak-e olyan bulikat, amelyek megsértették a kormány járványügyi előírásait. A vizsgálat megindításáról szóló döntés egyrészt a kormány kabinetirodájának vizsgálati stábja által átadott információk, másrészt a Scotland Yard saját helyzetértékelése alapján született.

Egymás után kerülnek nyilvánosságra hírek arról, hogy Boris Johnson hivatalában a járványügyi intézkedések alatt több kerti partit és összejövetelt tartottak. Kedden derült ki, hogy 2020. június 19-én születésnapi ünnepséget rendeztek a miniszterelnök tiszteletére a kormányzati ülésteremben. Mindez azért érdekes, mert az akkori angliai járványellenes korlátozások értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Lapunk is beszámolt arról, hogy nem sokkal korábban, májusban is tartottak egy közel harmincfős kerti partit a Downing Streeten, a meghívottakat pedig arra kérték, hozzanak magukkal italt is. A miniszterelnök később elnézést kért, egyenes utalást azonban nem tett arra vonatkozóan, hogy távozik-e hivatalából elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén. Egy másik bulit Fülöp edinburghi herceg temetése előtti éjszakán tartották, Boris Johnson nélkül, viszont nemzeti gyász idején. A kormányfői hivatal később elnézést kért a királynőtől. 

Angela Rayner, a Munkáspárt egyik vezető politikusa kedden lemondásra szólította fel a miniszterelnököt: „Mivel Boris Johnson Downing Streetjén jelenleg is rendőrségi nyomozás folyik, hogy a fenébe gondolhatja, hogy továbbra is miniszterelnök maradhat? Boris Johnson nemzeti elmebaj.” Egyre többen követelik a Konzervatív Párt padsoraiból is, hogy a miniszterelnök távozzon tisztségéből, Boris Johnson nem zárta ki ennek lehetőségét. A vizsgálatokat a Metropolitan Police egyik különleges csoportja fogja végezni, Jane Connors rendőrfőkapitány-helyettes vezetésével, aki a covid intézkedések betartásáért is felelős - írja a Guardian.

brit napilap egy másik cikke szerint egy elhúzódó nyomozás akár arra is sarkallhatja a képviselőket, hogy bizalmatlansági szavazást tartsanak. Ha egy lehetséges titkos szavazáson 180 vagy annál több képviselő voksolna Boris Johnson ellen, a miniszterelnöknek távoznia kellene hivatalából.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.