Élesen kritizálta az Orbán-kormány külpolitikáját egy amerikai republikánus szenátor

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 26.

Külpol

„Magyarország a Nyugat legelszántabb ellenfeleinek pályájára sodródott” – fogalmazott Mitch McConnell.

Az Egyesült Államok Szenátusának republikánus vezetője a washingtoni testület ülésén felszólalva szerdán arról beszélt, Magyarország vezetői nem titkolják azon meggyőződésüket, hogy a jövőben Amerika hanyatlásával számolnak – derül ki az amerikai nagykövetség lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

„Sokat beszéltem már azokról az örvendetes jelekről, amelyek arra utalnak, hogy Amerika európai szövetségesei ráébredtek a Kína által jelentett stratégiai kihívásokra és a kínai befolyás veszélyeire” – kezdte beszédét Mitch McConnell, aki szerint szövetségeseik egyre óvatosabbak a totalitárius rendszerhez fűződő viszonyaikkal kapcsolatban. A kínai technológiáktól való függés csökkentésére tett kísérletek a szenátor szerint lehetőséget kínál a Nyugat számára, hogy szorosabbra fűzze az együttműködéseiket. Ez a tendencia azonban a republikánus politikus szerint nem általános, mivel bár „Kína nem biztonságos üzleti partner, még mindig túl sok gazdaság számára csábító, a NATO-szövetséget is beleértve.”

„Korábban már beszéltem arról, hogy Magyarország az elmúlt évtizedekben a Nyugat legelszántabb ellenfeleinek pályájára sodródott”

– folytatta Mitch McConnell, hozzátéve, ezt riasztó tendenciának tartja, és senki nem tehet úgy, mintha nem látná mindezt, még „az Orbán Viktor miniszterelnök köré egyre inkább személyi kultuszt építő amerikai konzervatívok sem”. A magyar vezetők ugyanis „nyíltan és hangosan” közelednek Moszkvához, Pekinghez és Teheránhoz. A politikus szerint míg az európai szövetségesek többségében „megfogadták a Trump-adminisztráció figyelmeztetéseit”, és csökkenteni próbálják a kínai ipartól és technológiától való függésüket, addig az Orbán-kormány üdvözölte a kínai beruházásokat, és hogy Kína „európai hídfőállásként” tekint az országra.

A szenátor arról is beszélt, hogy Orbán Viktor nem pusztán „csodálja” Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de segíti is.

A közlemény szerint – amit a 444.hu is szemlézett – Mitch McConnell kitért arra is, hogy a magyar kormány blokkolja az Ukrajnának szánt uniós támogatásokat, a külügyminiszter pedig az Irán elleni szankciók miatt panaszkodott, amelyek szerinte megnehezítik a gazdasági és kereskedelmi együttműködések kialakítását. „Kevéssé érzek együtt azokkal a magyar vállalatokkal, amelyek azért küzdenek, hogy hasznot húzzanak a teheráni népirtó rezsimhez fűződő kapcsolataikból” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a republikánus szenátor, aki azt is felidézte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég egy iráni exelnököt is vendégül látott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk