Elfogadták a 14. Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagot

  • narancs.hu
  • 2024. június 20.

Külpol

A gázkereskedelmet is érinti, és a magyar kormány is támogatta.

Az Európai Unióhoz akkreditált nagykövetek péntek reggel elfogadták az Oroszországgal szembeni 14. szankciós csomagot, amelyet a magyar kormány is támogatott – írja a hvg.hu.

Ahogy a korábbiaknak, úgy ennek a csomagnak is az a célja, hogy csökkentse Oroszország bevételeit, amelyből az Ukrajna elleni háborút tudja finanszírozni. A hírt a belga soros elnökség jelentette be az X-en (korábban Twitter). Mint írták:

„Ez a csomag új célzott intézkedéseket biztosít, és a kiskapuk megszüntetésével maximálja a meglévő szankciók hatásait.”

A csomag legfontosabb eleme, hogy szankciókat vezet be az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázra (LNG), amelyből több tagállam is komoly mennyiséget vásárolt azóta, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. A mostani tiltás nem teljes körű, ugyanis csak azokra a szállítmányokra vonatkozik, amelyeket európai vállalatok tovább akarnak értékesíteni harmadik országoknak.

A 14. csomag körül hosszas alkudozás folyt, mivel a magyar és a német kormány késleltette az intézkedések elfogadását. Szijjártó Péter még május végén is arról beszélt, hogy Magyarország nem támogatja ezt a csomagot, mert az ellentétes Magyarország érdekeivel, és mert veszélybe sodorja az energiabiztonságot. A lépés érzékeny veszteség Oroszországnak, mivel három, még nem működő oroszországi LNG-beruházás jövőbeni termelését is érinti. Az innen származó LNG-nek ezzel a döntéssel elveszett a piaca.

(Címlapképünkön: Cseppfolyósított földgázt szállító teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk