Elindult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége a zaporizzsjai atomerőműhöz

Külpol

Zelenszkij azt közölte, az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál "a helyzet rendkívül veszélyes".

Elindult szerda reggel Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában található atomerőmű felé a NAÜ főigazgatójának tájékoztatása szerint – írja az MTI. Rafael Grossi reményét fejezte ki, hogy az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére.

Egyelőre nem tudni, mikor ér a Grossi vezette delegáció a március óta orosz irányítás alatt álló, ukrán szakemberek üzemeltette létesítménybe. Indulása előtt Grossi leszögezte, tisztában vannak vele, hogy "háborús zónába mennek".

A küldöttség kedden érkezett Ukrajnába. Az ukrán és az orosz fél egyaránt szorgalmazta a látogatást, és egymást vádolta azzal, hogy támadásokkal veszélyeztetik az atomerőmű biztonságát, kockáztatva ezzel egy esetleges nukleáris balesetet.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében kiemelte, hogy

az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál "a helyzet rendkívül veszélyes. Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye"

– fogalmazott az elnök. Zelenszkij és Grossi kedden Kijevben egyeztettek, ám részleteket az ukrán elnöki hivatal nem közölt.

A NAÜ vezetője már április végén járt Ukrajnában. A mostani misszióban 14 szakértő kapott helyet Lengyelországból, Litvániából, Kínából, Szerbiából, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Albániából, Jordániából és Észak-Macedóniából.

A látogatás előtt az ukrán államfő hangsúlyozta, Kijev bízik a NAÜ szakembereiben, ugyanakkor elvárja, hogy ne pusztán csak ellenőrizzék a helyzetet a nukleáris létesítményben, hanem szülessenek stratégiai döntések a látogatás eredményeként. "Az állomás ukrán tulajdonban van, és ukrán szakemberek irányítják" – szögezte le.

Zelenszkij emellett megerősítette, hogy heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján: a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, és elmondta, hogy az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk