Elítélték a Reuters két tudósítóját Mianmarban

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 3.

Külpol

Hét év börtönbüntetés várja őket a rohingják elleni támadásokról szóló oknyomozó riportjuk miatt.

A 32 éves Va Lon és a 28 éves Kjav Szo O a Reuters tudosítójaként végzett oknyomozást Mianmarban tíz rohingja férfi és fiú meggyilkolása ügyében. Decemberben államtitkok megszerzésének vádjával tartóztatták le őket Rangunban.

A két újságíró azt állítja, tőrbe csalták őket: rendőröktől kapták azokat az iratokat, amelyeket később a hatóságok államtitoknak minősítettek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingja lázadók elleni hadműveletéről szóltak. A két újságírót 2017 decembere óta börtönben tartják.

A bíróság ma tárgyalta ügyüket, a két újságírót hétévnyi börtönbüntetésre ítélték. „Nem félek” – mondta az ítélet után Va Lon. – „Nem tettem semmi rosszat. Hiszek az igazságban, a demokráciában és a szabadságban.”

Stephen J. Adler, a Reuters elnöke és főszerkesztője azt nyilatkozta, szomorú nap ez Mianmar és az egész világ sajtója számára. A két férfi bebörtönzését azonnal elítélte munkáltatójuk, a Reuters, Nagy-Britannia – az Európai Unió nevében is – és az Egyesült Államok.

Buddha eltakarja a szemét

Emberi jogi szervezetek november 5-ét a rohingják napjává tennék, hogy felhívják a figyelmet a mianmari humanitárius katasztrófára. Ám sem a globális nagyhatalmak, sem a regionális szereplők nem érzik a sajátjuknak a számkivetett kisebbség szenvedéseit. A tragédia következménye a helyi muszlim közösségek radikalizálódása lesz.

Figyelmébe ajánljuk