Elítélték Steve Bannont a kongresszus munkájának akadályozása miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 23.

Külpol

Amiért nem jelent meg a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság előtt. 

Bűnösnek találta az esküdtszék Donald Trump korábbi amerikai elnök fehér házi stratégiai tanácsadóját, Stephen Bannont az amerikai kongresszus munkájának akadályozásában, mivel tavaly ősszel nem jelent meg a kongresszus elleni, 2021. január 6-i támadást kivizsgáló képviselőházi különbizottság előtt - jelentette a The Washington Times szombaton.

A napilap cikke szerint a pénteki esküdtszéki döntés komoly győzelmet jelent a kongresszusi bizottság számára, amely igyekszik kiterjeszteni vizsgálódását további tanúkra.

A washingtoni szövetségi bíróságon összegyűlt esküdtszék két vádpontban is bűnösnek találta Bannont. A szövetségi ügyészek érvelése szerint a volt elnök korábbi tanácsadója "a Donald Trump iránti hűséget választotta a jogszabályok betartása helyett."

Az esküdtszék döntése több hónap elmérgesedett hangvételű jogi huzavona végére tett pontot a korábbi tanácsadó és a bizottság között, miközben a testület többször is csak komoly nehézségek árán tudta felvonultatni tanúit a kongresszus elleni támadás részleteit egy éven át vizsgáló nyomozás során.

A tömeg Donald Trump akkori elnök beszéde után rohamozta meg a kongresszust. Steve Bannon pedig már egy nappal korábban arról beszélt, hogy január 6-án elszabadul a "pokol".

Bannon péntek este a bíróság épülete előtt megköszönte a bírák munkáját, és elismerte vereségét.

"Tiszteletben tartjuk a bíróság döntését. Lehet, hogy itt és most elveszítettük a csatát, de nem fogjuk elveszíteni a háborút. Trump és az alkotmány oldalán állok, és ezt sosem fogom visszavonni" - tette hozzá a korábbi stratégiai tanácsadó.

Bannon védőügyvédje, David Schoen leszögezte, hogy "golyóálló fellebbezést" készít elő a bíróság elsőfokú döntése ellen.

A kongresszus munkájának akadályozása az amerikai szövetségi törvények szerint bűncselekmény, 1 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Az ítélethirdetésre a fellebbezés elbírálását követően, 2022. október 21-én kerülhet sor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk