Elkapták a Lockerbie-merénylőt

  • MTI
  • 2022. december 11.

Külpol

Washingtonban van a Lockerbie felett felrobbantott repülőgépmerénylet egyik gyanúsítottja.

Az amerikai hatóságok őrizetében van a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am-repülőgép elleni merénylet egyik gyanúsítottja. A feltételezett pokolgépkészítő, aki a Kadhafi-féle egykori líbiai hírszerzés egyik ezredese volt - erősített meg egy skót rendőrségi bejelentést az amerikai igazságügyi minisztérium. Abu Agila Mohammad Maszúd Heir al-Marimi első bírósági meghallgatása Washingtonban lesz.

 A Londonból New Yorkba tartó járatnak nem volt túlélője, 270 ember vesztette életét a merényletben, és ez minden idők legsúlyosabb, brit területet érő terrortámadása. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, aki akkor William Barr volt, 2020 decemberében bejelentette, hogy Maszúdot vádolják a pokolgép elkészítésével.

A férfi bűnrészességéről az amerikai hatóságok 2017-ben szereztek tudomást, amikor birtokukba került egy líbiai rendőrségi irat másolata, miszerint Maszúd, a líbiai hírszerzés egykori tisztje 2012-ben - már a Kadhafi-rezsim utáni új hatalom idején - egy hatósági meghallgatáson elismerte tettét. A jegyzőkönyv szerint arról is beszámolt, hogy a terrortámadást a líbiai hírszerzés megrendelésére készítette elő két társával, és a merényletet követően Moamer el-Kadhafi líbiai vezető megköszönte nekik az akciót.

 A Lockerbie felett elkövetett robbantás ügyében eddig egyetlen ítélet született: egy skót bíróság 2001-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Abdelbaszet Ali al-Megrahit, a líbiai hírszerzés egykori tisztjét. A férfi végig ártatlannak vallotta magát, és súlyos betegsége miatt 2009-ben szabadlábra helyezték, majd 2012-ben meghalt Líbiában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk