Kortárs ólomüveg ablakokat tenne a Notre-Dame-ba a párizsi érsek

  • narancs.hu
  • 2023. december 26.

Kultúra

Eddig 120 ezren írták alá az ötlet elleni petíciót.

Párizs érseke hat darab kortárs ólomüveg ablakot szeretne a Notre-Dame templomhajójának egyik oldalkápolnájába, Laurent Ulrich erről egy december elején írt levelében tájékoztatta Macron elnököt. Elképzelései szerint pályázatot írnának ki a művészeknek, majd választanának a beérkezett tervek közül. Macron nem zárkózott el az ötlettől, hanem azt ígérte, hogy december 8-án – a tervezett újranyitás előtt pontosan egy évvel – úgyis meglátogatja az épületet, és a helyszínen megvizsgálja a kérdést. Így is tett, és a látogatása után közölte, hogy támogatja az ötletet – írja összeállításában a telex.hu.

A cserére kijelölt ablakokat Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc tervezte, az az építész, aki a 19. század közepén a tornyot is hozzáépítette az épülethez.

A szóban forgó hat ablak nem sérült meg a tűzben, a terv szerint egy az újonnan létrehozott Notre-Dame Múzeumban állítanák ki őket.

Két nappal később, december 10-én az elképzelés ellenzői – akik szerint vandalizmus lenne a csere – online petíciót indítottak, "Őrizzük meg Viollet-le-Duc ólomüvegablakát a párizsi Notre-Dame-ban!" címmel. A felhívást azóta több mint 120 ezer olyan ember írta alá, akik szerint a változtatás tönkretenné a történelmi épület harmóniáját.

Didier Rykner, a petíciót létrehozó La Tribune de l'Art magazin alapítója szerint

sokkal jobb kortárs gesztus lenne, ha a székesegyház északi tornyához rendelnének új ablakokat, ahol a tűzoltók a leghevesebben küzdöttek az épület megmentéséért.

A székesegyháznak azon a részen ugyanis ólomüveg ablakok nélküli öblei vannak, amelyeket csak tejüveg tetőablakok zárnak le. Ezeknek az ablakoknak kortárs ólomüveggel való beépítése nem rontaná az eredeti harmóniát, sőt jót is tenne a székesegyháznak" – írta Rykner, aki a téma elismert szakértője.

"Az északi toronyban küzdöttek életüket kockáztatva a tűzoltók a lángokkal, így az itt elhelyezett új ablakoknak szimbolikus szerepe is lenne, egyfajta tisztelgés a tűzoltók előtt. Anélkül tenni új ólomüvegablakokat a Notre-Dame-ba, hogy Viollet-le-Duc eredeti művét vandál módon megrongálnák, ám a majdani látogatóknak újabb látnivalót nyújtani: ez a megoldás mindenkinek megfelelne" – írta Rykner.

Notre-Dame-K_EPA20190424142_top_story_lead.jpg

 
A leégett Notre-Dame Párizsban.

Nem ez az első változtatási ötlet a 2019-es tűzben megsérült épülettel kapcsolatban. Néhány órával a tűzvész után Macron arra célzott, hogy a székesegyház újjáépítésében támogatná a ”kortárs gesztusokat", és felvetette egy új torony építésének ötletét is. A heves tiltakozása hatására az elnök elállt ettől az ötlettől, a novemberben felállított új, 96 méteres torony külsőre pontosan megegyezik a lángok által elpusztított toronnyal. A székesegyház 2024. december 8-án nyitja majd meg újra kapuit.

Idehaza a "heves tiltakozások" kevéssé hatékonyak, az egyik legjelentősebb műemléket, a zsámbéki romtemplomot például, lehet, teljesen újraépítik:

A nyitóképen Emmanuel Macron francia elnök (b) és Edouard Philippe miniszterelnök (j) a lángoló párizsi Notre Dame székesegyházat nézi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk