Megmenekülhet a nyugati világ egyik szimbóluma, a Notre Dame: emberfeletti munkát végeztek a tűzoltók

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 15.

Nagytotál

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame székesegyház szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól - közölte hétfőn késő este a francia tűzoltóság egyik vezetője.

Pedig nem sokkal korábban Laurent Nunez belügyminiszter-helyettes arról beszélt, nem biztosított a Notre Dame székesegyház megmentése. A francia belügyminisztérium korábban azt közölte: a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Előzőleg a tűzoltóság szóvivője a világhírű katedrálisban pusztító lángokról kijelentette, hogy az elkövetkező egy-másfél óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e gátat szabni a Notre Dame székesegyházban pusztító tűznek.

false

 

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

 

A legfrissebb jelentések szerint viszont sikerült gátat vetni a pusztításnak. A kár így is óriási: az esti órákban összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.

Felvétel a torony összedőléséről.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

 

"Egy egész nemzet gyászol" - írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő hétfő este. Emmanuel Macron együttérzését fejezte ki "minden katolikusnak és minden franciának".

false

 

Fotó: MTI/EPA/Philippe Wojazer

Számos államfőhöz és egyházi vezetőhöz hasonlóan Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. A bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre Dame áll lángokban.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Donald Trump amerikai elnök szerint a Notre Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. "Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon" - mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább.

A lángoló párizsi Notre Dame székesegyházat nézik emberek

A lángoló párizsi Notre Dame székesegyházat nézik emberek

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Figyelmébe ajánljuk