Eltemették Navalnijt

  • narancs.hu
  • 2024. március 1.

Külpol

Több ezren gyűltek össze a temető körül. 

Nem sokkal péntek délután kettő óra előtt elkezdődött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető temetése. A BBC beszámolója szerint a Moszkvában található temetőben a gyászolók utolsó tiszteletüket teszik a koporsójánál. 

 
Hozzátartozók Alekszej Navalnij gyászmiséjén - középen a szülei - a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban
Forrás: MTI/AP

Több ezren összegyűltek a temető körül. Két órával a búcsúztatás előtt Navalnij csapata nehézségekbe ütközött a megszervezésben, a családtagok a holttestet sem kapták meg időben. Mivel hivatalosan az orosz lapok nem számolnak be a temetésről, az elhunyt ellenzéki vezető csapata hozott létre műsort erre a célra: a Korrupcióellenes Alapítvány élőben közvetíti az eseményeket (és a temetés után is még hosszan streamelte az összegyűlt tömeget).

 
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus koporsóját viszik a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban tartott gyászmisét követően
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Reggel óta erős rendőri jelenlét kíséri a búcsúztatást. Miután Navalnij koporsóját a gyásszertartás után kivitték a templomból, és visszatették a halottaskocsiba, az ideérkező tömeg azt skandálta, hogy „köszönjük Alekszej!”, egyesek pedig rózsákat és szegfűket is dobáltak az útra. Mások azt kiabálták: „Hóhérok!”. 

Mindeközben Szijjártó Péter külügyminiszter "A béke 0. feltétele: a párbeszéd"–felütéssel posztolt egy rövid videót, amelyben régi barátjával, a neki Barátságért-érdemérmet adó Szergej Lavrovval nevetgél, azon a napon, amikor mindenhol Alekszej Navalnij temetésével foglalkozik a média.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk