Először találkozik magyar és ukrán külügyminiszter az orosz invázió óta

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Külpol

Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba Brüsszelben fog összefutni, bár erről a magyar állami tudósítók egyelőre hallgatnak.

Először találkozik a háború kitörése óta az ukrán külügyminiszter Szijjártó Péterrel – jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint. A bejelentést több ukrán hírportál is megerősítette, viszont ahogy a hvg.hu kiszúrta,

az eseményről tudósító MTI ezt nem tartotta fontosnak megemlíteni.

Azt azért lehozták, hogy az ukrán politikus szerint a magyar kormánynak el kell ismernie annak tényét, hogy Kijev megváltoztatta az oktatásra és a nemzetiségek nyelvhasználatára vonatkozó törvényeit, épp úgy, ahogyan Budapest akarta.

Ahogy azt mi is megírtuk, a kijevi parlament pénteken szavazta meg a kisebbségekről szóló törvény módosítását, aminek következtében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv.

Ukrajna nem annyira meglepő módon azt várta, hogy a magyar kormány kicsit békülékenyebb hangvételre fog váltani ettől, hiszen tulajdonképpen a tényleg súlyosan korlátozó nyelvtörvényre hivatkozva építették fel a kifejezetten ukránellenes külpolitikájukat, de minden jel szerint ez nem lesz elég ahhoz, hogy Orbánék a továbbiakban ne blokkoljanak minden ukrán közeledést az EU-hoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.