Először ünnepli december 25-én a karácsonyt Ukrajna

  • narancs.hu
  • 2023. december 25.

Külpol

Eddig az orosz ortodox egyház szerint megadott időpontban volt a hivatalos ünnep, de nyáron megváltoztatták a törvényt.

Az oroszoktól való további elszakadást jelzi, hogy idén először december 25-én ünneplik a karácsonyt az ortodox keresztények is Ukrajnábanírja a BBC.

 
December 24-i kép Kijevből
Forrás: Ludmila/Twitter

Az oroszokhoz hasonlóan az ukrán ortodox hívek eddig a julián napárat követve tartották az ünnepeket, ami alapján jabnuár 7-én lenne karácsony, de Volodimir Zelenszkij júliusban megváltoztatta a törvényt, úgyhogy az ortodoxok is ugyanazon a napon ünnepelnek, mint a katolikusok, reformátusok vagy evangélikusok. „Együtt ünnepeljük a karácsonyt mindannyian. Ugyanazon a napon, egy nagy családként, egy nemzetként, egy egységes országként” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közleményében.

Az ukrán ortodox egyház a Krím 2014-es orosz annektálása idején döntött úgy, leválik az orosz ortodox egyházról, ennek volt a következő lépcsőfoka, hogy a karácsony ünneplését is igazítják. Ettől függetlenül a BBC is kiemelte, hogy valószínűleg milliónyi ember fog január 7-én ünnepelni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk