Könnygázt is bevetettek a belgrádi ellenzéki tüntetők ellen vasárnap

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 25.

Külpol

A több ezres tömeg a városi közgyűlés épületébe is be akart hatolni.

Több ezren tiltakoztak vasárnap Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart jutni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be – írja a Reuters alapján az MTI.

A tiltakozók egy része felmászott az épületre, mások kövekkel dobálták az ablakokat. A tüntetők azt skandálták, hogy Vucic tolvaj.

Az előre hozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokra összefogott, de az eredmények alapján még talán a vártnál is gyengébben szerepelt ellenzék hat napja tiltakozik az elnök pártja környékén látni vélt számtalan csalás miatt. Politikusok éhségsztrájkolnak, valamint az országos választási bizottság épületénél tiltakoznak, vasárnapra pedig tömegtüntetést jelentettek be.

A választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) listája nyerte meg a szavazatok 46,7 százalékának a megszerzésével, míg a második helyen az ellenzéki összefogás „Szerbia az erőszak ellen” névre hallgató listája végzett a szavazatok 23,69 százalékával.

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban az önkormányzati választáson a kormánypárti lista a voksok 39,35 százalékát, míg az ellenzéki 34,26 százalékot kapott. A mérleg nyelve egy pártfüggetlen civilekből alakult lista lehet, amely a Mi - A nép egy hangja nevet viseli, ám a listavezető közölte, nem kívánja egyik oldalt sem támogatni, inkább úgy véli, az egész választási folyamatot kellene megismételni Belgrádban.

A nagyjából a magyar kormányhoz hasonlóan minden erőforrást kontroll alatt tartó szerb kormánypárt tagadja, hogy bármilyen választási csalás vagy szavazatlopás történt volna.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök – aki a Szerb Haladó Párt tagja – vasárnap este az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett, és kijelentette: „semmilyen forradalom nem zajlik”. Hozzátette: a felvételeken drámai képeket látni a közgyűlésbe betörni kívánó tömegről, de a hivatalos szervek teszik a dolgukat, és megvédik az állami intézményeket.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk