Elutasították Karsai Dániel fellebbezését Strasbourgban

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 2.

Külpol

Szűkszavú közleményben, döntésüket nem indokolták. 

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel fellebbezését, amellyel a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő jogász a bíróság júniusi döntését támadta meg. A testület korábban úgy ítélete, hogy az eutanázia lehetetlenné tétele nem sérti Karsai emberi jogait. A mostani döntés jogerős – írja az EUrologus

„A Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet” – közölte az EJEB szűkszavú közleményében.  Az ALS-ben szenvedő Karsai a júniusi döntés után fellebbezést adott be, és azt szerette volna elérni, hogy a 17 tagú Nagykamara foglalkozzon az ügyével, a testület ezt vetette most el. Külön indokolást ehhez nem fűztek.

Az EJEB június 13-án ítéletében azt írta: a Karsai Dániel kontra Magyarország ügyben a bíróság 6 szavazattal, 1 ellenében úgy ítélte meg, hogy nem sérültek az ügyvéd emberi jogai az Európai Egyezmény 8. cikke (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) alapján, valamint nem sérti a 14. cikket (a megkülönböztetés tilalma) sem a 8. cikkel összefüggésben. Hozzátették, hogy Karsai esetében az esetleges hibáknak potenciálisan széles körű társadalmi következményeik és kockázataik vannak, és az orvosok által asszisztált öngyilkosság visszaélések kockázatát rejti magában. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a megfelelő jogi intézkedések szükségességét folyamatosan felül kell vizsgálni, figyelembe véve az egészségügyben bekövetkezett fejlődést.

A szerv úgy ítélte meg, hogy a magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést is, biztosítja az élet méltóságteljes végét. A szakértői vélemények szerint a palliatív ellátás rendelkezésre álló lehetőségei, beleértve a palliatív szedáció alkalmazását is, általánosságban véve a betegek számára képesek enyhülést nyújtani és lehetővé tenni számukra a békés halált, számolt be az portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk