Ennyi volt, visszafordul Prigozsin – vagy mégse?

  • narancs.hu
  • 2023. június 24.

Külpol

Rájött, hogy orosz ontana orosz vért, ami nem jó dolog. Vagy kamu az egész? (Frissített verzió)

Pontosan nem tudni, mi történt, mindenesetre Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy visszafordul, nem foglalja el Moszkvát, helyette visszatér a csapatával együtt a táborba, ahonnan indultak. Alekszander Lukasenka, Belarusz elnöke azt nyilatkozta, sikerült beszélnie a zsoldosvezérrel, és meggyőzte, hogy kezdjen tárgyalásokat az orosz kormányzattal. Hogy Lukanenka érvkészlete volt-e erős, vagy esetleg más is motiválta Prigozsint, nem tudni.

Mindenesetre az egyértelművé vált, hogy Prigozsninnak nemigen akadnak támogatói, se a katonaság, se az úgynevezett orosz elit nem állt mellé. Cserébe Vlagyimir Putyin lényegében kiadta rá a kilövési engedélyt, egyes források szerint utasította a biztonsági erőket, hogy likvidálják a zsoldosvezért. Azért, hogy elkerüljék a vérontást. Vagy inkább azért, mert így Putyin széke meginoghat, a kaotikus állapotok ideálisak egy diktátor megbuktatásához. Ezt pedig nyilván el akarja kerülni. Hogy hogyan végződnek a tárgyalások Moszkva és a Wagner-csoport között, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy nehéz lesz Prigozsint pórázon tartani, főleg azt követően, hogy akadály nélkül masírozott több száz kilométeren keresztül.

A Wagner-osztag és vezére péntek éjjel kerekedett fel az ukrán határhoz közel fekvő Rosztovból, hogy bekopogtasson Moszkvában. Nem volt világos, mit is akarnak, mindenesetre Prigozsin az utóbbi időben összetűzésbe keveredett a vezérkarral, ezen belül is Szergej Sojgu hadügyminiszterrel, egyebek mellett büdös disznónak és szemétládának nevezte a hadvezetést. A védelmi minisztérium felbújtással vádolta a Wagnert, Prigozsin azonban azt tette közzé a Telegramon, hogy katonai támadás érte a csapatát, és a támadást az orosz vezérkar utasítására hajtották végre. Ezt követően döntött úgy, hogy megindul Moszkvába.

Az első néhány száz kilométert gyorsan és zökkenőmentesen tették meg, igaz, a hadsereg igyekezett barikádokkal, torlaszokkal lassítani az előre haladást. Emellett több helyszínen összecsapásokra, tűzharcra is sor került. Ahogy az osztag közeledett a fővároshoz, egyre több védelmi intézkedés lépett életbe. A városba vezető hidakat lezárták, végig a bevezető utak mentén barikádokat helyeztek el és harckocsik álltak menetre készen. Kiürítették a közintézményeket, hétfőn pedig nem kellett volna bemenni dolgozni senkinek, akinek a munkája nélkülözhető. 

Az ukránok mindeközben karba font kézzel nézték az eseményeket. Néhány óra alatt számos mém és videó jelent meg, így a fronton hírolvasás közben pattogatott kukoricát majszoló katona videóját több mint 27 ezren nézték meg pár óra alatt.

Megindultak a spekulációk, hogy egy esetleges puccs vagy összecsapás mennyiben befolyásolja a háború menetét, ám úgy tűnik, ezek a számítások okafogyottá váltak. Az eseményekre gyorsan reagált az orosz kormánykommunikáció, elkezdték ugyanis a Wagner-csoport óriásplaktájait leszedni Szentpétervár és Moszkva környékén is.

FRISSÍTÉS

Mint azt Rácz András biztonságpoltikai szakértő a közösségi oldalán közölte, a felvétel gyanús, és korántsem biztos, hogy valódi. Prigozsin kommunikációs csatornája felett ugyanis már nem ő rendelkezik, így akár manipulálhatták, összevághatták is a felvételt. A zsoldosvezér más csatornán kommunikál, ahol az alábbi üzeneteket tette közzé:

"Elmentünk és tovább megyünk Moszkvába. Az első egységeink már a külterületen vannak, erősítést várunk és bemegyünk. Külön jelzésünk lesz Fehéroroszország számára, amely után világos lesz az ország további jövője. Sojgut és Geraszimovot katonai törvényszék bünteti meg. Sojgut már őrizetbe vette az FSO (védelmi szolgálat, szerk.). A feltételeim kezdtek teljesülni. Várj. Nem minden úgy van, ahogy gondolod és ahogy a médiában leírták. Adj egy kis időt és rájössz magad. Nem adtam fel a terveimet és a céljaimat. Még semminek sincs vége. Ne tévedj, csak várj."

Azóta a Telegram hamisítványnak minősítette ezt az oldalt. Valószínűleg várni kell, és kiderül, melyik irányba indulnak el a zsoldosok: északnak vagy délnek. A legutolsó hírek szerint délnek, tehát nem Moszkva felé, hanem vissza Rosztovba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk