Enyhítene az állampolgársági törvényen a szlovák kormány

  • narancs.hu
  • 2020. április 19.

Külpol

A vasárnap elfogadott kormányprogramban önálló fejezetben foglalkoznak a kisebbségekkel.

Vasárnap a szlovák kormány elfogadta a kormányprogramot, ami után Igor Matovič, szlovák miniszterelnök elmondta, változtatni szeretnének a kettős állampolgárságot tiltó törvényen – írja az ujszo.com nyomán a hvg.hu. „Úgy döntöttünk, azon embereknek, akik hosszútávon egy másik országban élnek, lehetővé tesszük, hogy felvegyék ezen másik ország állampolgárságát, anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot” – mondta.

A kormányprogram önálló fejezetben foglalkozik a kisebbségekkel is: ebben leszögezik, hogy nem fogják korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat és olyan körülményeket szeretnének teremteni, amelyek mellett a nemzetiségek megőrizhetik a nyelvüket és kultúrájukat. Továbbá elkötelezi magát a kabinet, hogy nem tesznek olyan lépéseket, amelyek a kisebbségek asszimilációját célozzák, vagy ezt támogatnák.

Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személ

Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic 2020. március 21-én.

Fotó: MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

A dokumentum konkrét intézkedéseket is megfogalmaz. Az első, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása, amely az asszimiláció lassításást és a kisebbségi jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná.

Továbbá fontolóra veszik a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását, amelynek az lenne a célja, hogy a kisebbségek ezen az intézményen keresztül kapcsolódjanak be a közügyekbe. Ebbe beolvasztanák a kisebbségi kormánybiztos hivatalát, de a kormány Emberi Jogi, Nemzeti Kisebbségi és Nemez Közötti Egyenlőség Tanácsát is.

A hivatal feladata lenne a kisebbségi jogok betartásának a felügyelete, valamint az olyan közép- és hosszútávú intézkedések kidolgozása, amelyek a kisebbségi jogok támogatását, bővítését szolgálnák, továbbá az intézmény a kisebbségek helyzetéről jelentéseket készítene.

MTI

Figyelmébe ajánljuk