Ilyen, amikor enyhítenek a kijárási korlátozáson: Floridában megrohatnák a strandokat

  • narancs.hu
  • 2020. április 19.

Külpol

Pedig egy olyan államról van szó, ahol meghaladja a 700-at az áldozatok száma.

Emberek százai lepték el Florida strandjait, miután a hivatalos szervek enyhítettek a kijárási korlátozásokon. Közben a helyi halálos esetek száma 726-ra emelkedett – írja a Guardian.

Az állam republikánus kormányzóját, Ron DeSantist már korábban is érték kritikák. Bírálói szerint a koronavírus-járvány kitörését követően nem intézkedett elég gyorsan. Most úgy döntött, hogy az államban található városok egy része bizonyos feltételekkel megnyithatja a tengerparti strandjait és a parkokat. Azt továbbra is elvárják, hogy a polgárok tartsanak egymástól kellő távolságot.

„Az embereknek szüksége van friss levegőre” – felelte DeSantis arra az újságíró kérdésre, miért lazít a korlátozásokon. Az enyhítés jegyében az állam északi részén található Jacksonville tengerpartján újra szabad lett a séta, a kerékpározás, a túrázás, a horgászat, a futás, az úszás, a szörfözés és a háziállatok sétáltatása.

Viszont a napozás továbbra is tiltott, nem lehet leteríteni törülközőket, takarókat, nem lehet grillsütőket, strandszékeket kivinni, és nem lehet 10 fő feletti összejöveteleket sem tartani. „Ez lehet a normál élethez való visszatérés kezdete, de tiszteletben kell tartani a rendeleteket” – mondta Lenny Curry, a város polgármestere.

Bár sokan éltek a lehetőséggel, akadnak, akik szerint ez egy súlyos, elhibázott döntés. Egy helyi lakos, Deborah Melvin – aki azt állítja, elveszítette a családját és a barátait a koronavírus miatt – azt nyilatkozta: „inkább hallgasson mindenki a józan eszére, ez egy őrült ötlet”.

A kormányzót korábban azért bírálták, mert az otthonelhagyási tilalmat egy hónappal azt követően rendelte el, hogy felütőtte Floridában is a fejét a koronavírus. Nem záratta be időben a strandokat, márpedig a tavaszi szünetben százezrek utaznak Floridába. A New York Times arról írt, hogy sokan itt kapták el a vírust, majd hazatérve terjesztették a betegséget.

(Borítóképünk illusztráció. Forrása: Unsplash.com)

Neked ajánljuk