Erdélybe is betört a koronavírus

  • narancs.hu
  • 2020. február 28.

Külpol

Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

Két újabb koronavírusos betegről számoltak be péntek délután a romániai egészségügyi hatóságok – írja az MTI. Az egyikük egy 45 éves férfi Máramaros megyéből. Őt a kolozsvári járványkorházban kezelik. Egy 38 éves Temes megyei nőt pedig a temesvári járványkórházban kezelik.

Mindketten Olaszországban jártak

Amint Nelu Tataru, az egészségügyi minisztérium államtitkára egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta: a Máramaros megyei férfi február 25-én, kedden tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyet az olasz hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. Otthon rosszul érezte magát, ezért Máramaros megyében kórházba utalták, onnan légzési elégtelenség miatt szállították át Kolozsvárra. A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamóban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét.

Balassagyarmaton is voltak gyanús esetek

„Jelenleg egy család tagjait, 4 főt Komárom-Esztergom megyéből tartanak szakszerű megfigyelés alatt a kórházban. Közülük egyelőre egyikük sem mutat típusos tüneteket, de két fő esetében rosszullét és a nemrég történt olaszországi tartózkodásuk miatt a teljes családot megfigyelés alatt tartják. Jelenleg a vizsgálati (vér, orr és szájnyálkahártya) eredményekre várnak az orvosok” – olvasható a Nógrád megyei város Facebook-oldalán kitett közleményben. (Erről részletesebben itt)

Az önkormányzat szerint a képviselőknek Kenessey Kórház igazgatója, Szabó Géza tartott tájékoztatót. Ebből kiderült, hogy a városi kórház Nógrád és Komárom-Esztergom megyék tekintetében teljes hatáskörű feladatellátást végez. Ennek keretében folyik több vizsgálat is a fertőző osztályon, de tegnap még nem volt pozitív lelet.

Figyelmébe ajánljuk