Erdogan vesztett, de titkolja

  • narancs.hu
  • 2019. április 1.

Külpol

Erdogan pártja szerint Isztambulban ők nyertek 4000 vokssal. Az ellenzék szerint ők, 28 000 szavazattal.

Vasárnap helyhatósági választást tartottak Törökországban, és a legjelentősebb hír, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő pártja 16 év után elbukta a főváros, Ankara irányítását - írja a 444.

A legtöbb voksot a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas szerezte Ankarában, Recep Tayyip, Erdogan pártjának, az  Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltje előtt.

A legnagyobb török városban, Isztambulban pedig mind a kormányzó AKP, mind az ellenzék magának vallja a győzelmet.

Országosan tarolt az AKP, több mint 51 százalékát szedték össze a voksoknak.

Erdogan korábban arról beszélt, hogy ez a szavazás az országnak és a pártjának a túléléséről szól.

A mostani helyhatósági választást egy komoly gazdasági visszaesést követően tartották meg, ezért sokan úgy értékelték, mint egyben szavazást Erdogan politikájáról.

A vasárnapi helyhatósági választások hivatalos eredménye még nincs meg, de annyi tudható, hogy több nagyvárosban is szoros eredményt alakult ki. Ankarát elveszíthette Erdogan pártja, ahogy jó eséllyel Isztambult is.

A CNN Türk vasárnap késő éjjel le is állt a választási eredmények közlésével úgy, hogy isztambuli eredmény még nincs, a választási eredmények feldolgozottsága a legutolsó hivatalos közlés szerint 98,5 százalékos, 120 ezer szavazatot még nem számoltak össze, vagy nem publikálták annak eredményét - fogalmaz a HVG.

Erdogan kormányzó pártja azonban – ha minden a számára legrosszabb forgatókönyv szerint alakul – elveszítette Ankarát, Isztambult, Izmirt és Antalyatist. Korábban Erdogan Isztambulban azt mondta: „el kell fogadnunk, hogy megnyertünk és el is vesztettünk néhány várost, ez így működik demokráciákban”.

A kutatások előre jelezték, szoros verseny lesz a nagyvárosokban.

Figyelmébe ajánljuk