Juncker: Orbán nacionalizmusa háborúhoz vezet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. április 1.

Külpol

Nem zavarja az ellene folytatott kampány.

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét nem érdekli, ha Orbán Viktor kormányfő kampányt folytat ellene, sokkal jobban zavarja az "idegengyűlölet".

A politikus erről vasárnap este beszélt az olasz köztelevízióban, ahol az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy nem érdekli az ellene folytatott kampány, sokkal jobban aggasztja, hogy a magyar miniszterelnök "a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek, (...) és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem".

Jean-Claude Juncker szerint ez a fajta nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet.  
Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, nem a nemzeti szuverenitást kritizálja. "Szeretem a nemzeteket, történelmet, tájakat, kultúrát, a diverzitást, (...) de a nemzeti identitáson túl figyelembe kell venni az európai identitást is" - mondta a RAI1 olasz köztelevízió vasárnap esti népszerű Che Tempo che Fa című politikai-közéleti műsorának adott interjúban.

Az Európai Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki Olaszország gazdasági helyzete miatt. Példaértékűnek nevezte viszont azt, amit az ország tett a migráció ügyében. Az EU legalább egymilliárd euróval segítette Olaszországot. Talán az európai szolidaritás elégtelen volt, de minden lehetségest megtettünk - jelentette ki a politikus.

A  Európai Bizottság mandátuma végéhez közeledő elnökét hétfőn Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, kedden Sergio Mattarella olasz államfő fogadja. Majd találkozik Giorgio Napolitano volt olasz elnökkel, de a programjában nem szerepel találkozó a két olasz kormánypárt vezetőjével, se Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom, se Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?