Európai Unió: Elődöntés

  • - kyt -
  • 1996. december 19.

Külpol

Huzavona az utolsó pillanatig, aztán a dublini csúcsértekezlet nagyjából-egészében áldását adta a pénzügyi unióra, bár a működtetésével kapcsolatos kérdésekben továbbra sincs egyetértés. Németország egy szigorú szankciórendszer mellett kardoskodott magára maradva. A dolog legsúlyosabb szépséghibája, hogy amennyiben a büntetések érvényben volnának, Bonn-nak azonnal hatmilliárd márkát kellene zárolnia az európai központi banknál.
Huzavona az utolsó pillanatig, aztán a dublini csúcsértekezlet nagyjából-egészében áldását adta a pénzügyi unióra, bár a működtetésével kapcsolatos kérdésekben továbbra sincs egyetértés. Németország egy szigorú szankciórendszer mellett kardoskodott magára maradva. A dolog legsúlyosabb szépséghibája, hogy amennyiben a büntetések érvényben volnának, Bonn-nak azonnal hatmilliárd márkát kellene zárolnia az európai központi banknál.

A tagországokban az inflációs ráta csak másfél százalékkal mehet a három legjobban teljesítő átlaga fölé; a kamatláb hosszú lejáratra két százalékkal lehet magasabb a hasonló átlagnál; a költségvetés hiánya nem haladhatja meg a nemzeti össztermék három százalékát; az átváltási arányoknak az erre kidolgozott mechanizmus keretei között kell mozogniuk - ezeknek a követelményeknek a jövő évi teljesülését vizsgálják meg 1998 elején. Így dől majd el, melyik országok kerülnek be az első körben a monetáris unióba. Pillanatnyilag az egész társaságból csak Luxemburg nem verné le a lécet, és nehéz átlátni,

honnan, mitől, miből

jönne a látványos javulás. Máris vita tárgya, akarni kell-e, hogy például Olaszország mindenképpen ott legyen az elsők között.

Kohl nem csak elvi, gazdasági megfontolások miatt keménykedik. Erre kényszerítik a szavazók, akik a háború utáni egész jólétüket, az ő verítékkel szerzett márkájukat féltik a mindenféle léha népségtől. Nemhogy féltik - szeretik. Százasonként veszik ki a pénzüket az automatákból, ropogtatják, dédelgetik, nagyobb összegeket is szívesebben fizetnek készpénzben, mint csekkel - ellentétben a franciákkal, akiket az érték jobban izgat az élvezeti, használati oldaláról, mint elvont formájában.

Természetesen az euro konkrét megjelenése is tükrözni fogja azt a huzavonát, ami az Európai Unió idétlen és nehézkes kompromisszumaiban szokott kifejeződni. A bankjegyek hátoldalának egy meghatározott részébe minden ország belerajzolhatja

szeretett, délceg nemzeti

sajátosságait, vagyis közös lesz a pénz, de mégsem teljesen az.

A tizenötök klubjában Nagy-Britannia változatlanul őrzi hagyományos kerékkötő szerepét, és nem várható, hogy a valamikor tavasszal esedékes választásokig engedni fog, ami máris kérdésessé teszi, lesznek-e további eredmények a következő, Hollandiában esedékes csúcstalálkozón. A német gazdasági vezetés a gazdaság bonyolult egészét a financiális vonatkozásokra csupaszítva próbálja kezelni az EU-beli vitákban. A társalgás így valóban tárgyszerűbb, nagyobb az esélye, hogy történjen is valami, csak éppen kiszorulnak a pakliból az euro-polgárokat közvetlenebbül érintő problémák és bajok. Ezekre amúgy is az jellemző, hogy a megoldásuk pénzbe kerül, és a németek, korábbi gyakorlatukat megváltoztatva, már nem fizetnek, mint a katonatiszt.

Jacques Santer, az Unió Bizottságának elnöke, vagyis az euro-kormányfő biztosan fél év múlva is előadja majd, mint ahogy most, Dublinban, hogy lépni kellene valamit a 18 millió euro-munkanélküli ügyében, és ugyanúgy mérsékelt lesz az érdeklődés a téma iránt, mint ahogy most, Dublinban. És így, ha a választópolgárok bajaikért egyre inkább az EU-t fogják okolni, lesz némi igazuk, ez aztán fékezni fogja az egyesültség mélyítését is, szélesítését is. Vagyis attól, ami a mostani csúcstalálkozón eldőlt, még nem dőlt el semmi.

- kyt -


Isten diplomáciája

"A szabad kereskedelem nem más, mint Isten diplomáciája: nincs nála hatásosabb módszer, ha az emberiséget a béke karjaiba igyekszünk terelni" - írta Richard Cobden, a klasszikus liberalizmus egyik alapvető jelentőségű jó édes atyája 1857-ben; és a végén lehet, hogy neki lesz igaza. A 125 tagországgal büszkélkedő World Trade Organization (WTO) szingapúri értekezletén született határozatok, meglehet, csakugyan befolyásolják majd a világ dolgainak menetét, és az sincs kizárva, hogy a jó irányba.

Bizonyára annak is van jelentősége, hogy a Világkereskedelmi Szervezet értekezletét pont Szingapúrban tartották, abban a városban, ahol, úgy hírlik, kereskedni lehet, mást viszont nem tanácsos kipróbálni. Ami viszolyogtató távlat képét idézi, ugyanakkor az értekezlet eredményei valami olyasmit igazolnak, hogy ha kereskedni lehet, előbb-utóbb lehet majd mindent, ami nem tilos. Az utóbbi kategóriába viszont könnyen belekerülhet jó néhány olyan gyakorlat - például a gyerekmunka, továbbá a rabszolgaság számos szoft változata -, aminek a fejlődő országok egynémelyike oly sokat köszönhet. A nyugati országok ipari szektora elnéptelenedik, teljes társadalmi rétegek ismerkednek meg a lumpenproletarizálódás örömeivel, mert képtelenség a fejlődőknél szokásos bérekkel versenyre kelni.

A Szingapúrban megkötött egyezmény lényege persze nem ez, ilyesmit hangosan kimondani nem szabad egy olyan szervezetben, amibe pillanatokon belül belép Kína is egyfelől a maga kiterjedt börtöniparával, nyugati szemszögből nézve parodisztikusan ható emberi és szakszervezeti jogaival, másfelől végtelen piacával, ami - közhely ez ma már - hallgatásra int bárkit, aki jót akar. A kisebbeket még csak-csak móresre lehet tanítani, szép eredményeket értek el, nem politikusok, egyszerű emberijog-védők, és egyes, általuk jobb belátásra térített multik, például a Gap amerikai ruhakonszern, a Levi´s, a Reebok vagy a Del Monte ananászkonzerv-óriás. Tehát lehet, hogy valahol a kereskedelem fogalmának mélyén mocorog a megoldás, még ha a nemzetközi szakszervezeti lobbi egyfajta új kolonializmus veszélyét látja is a fejleményekben.

Az egyezmény lényege viszont mégiscsak az amerikaiak által keresztülerőszakolt informatikaügyi egyezmény, amely alapjaiban rengeti meg a vámok struktúráját, amennyiben van nekik ilyen. Jól ezúttal azok az országok járnak, amelyek exportálónak számítanak informatikában, és ez bizony elsősorban Amerikát jelenti.

- kk -

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.