Február 3-án Ukrajna-EU csúcstalálkozót tartanak Kijevben

  • narancs.hu
  • 2023. január 3.

Külpol

Ukrajna pénzügyi és katonai támogatása lesz a téma.

Február 3-án Kijevben közös csúcstalálkozót rendez Ukrajna és az Európai Unió, hogy az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai segítségről tárgyaljanak – írja a Guardian értesüléseire hivatkozva a hvg.hu. A találkozót Volodimir Zelenszkij elnöki hivatala jelentette be hétfői közleményében.

„A felek megvitatták a február 3-án esedékes következő kijevi Ukrajna-EU csúcstalálkozó várt eredményeit, és az előkészületi munkálatok fokozásáról döntöttek” – olvasható a közleményben.

Zelenszkij hétfőn telefonon egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Az ukrán elnök ezt követően úgy nyilatkozott, hogy

az EU Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segélyének első részlete várhatóan januárban érkezik meg.

Az ukrán elnök köszönetet mondott a bizottság elnökének, hozzátéve, hogy a 18 milliárd euró értékű segítség „különösem fontos most, hogy Oroszország új erőket próbál összevonni az agresszió folytatására.”

Az Ukrajnának szánt EU-s segély összegét november végén 2,5 milliárd euróval emelték meg a korábban tervezetthez képest, így lett meg a fent említett 18 milliárd eurós összeg. A pénzt az unió az Ukrajna sikeres újjáépítéshez vezető sürgős javításokra szánja. Mint arra a hvg.hu emlékeztetett, az EU közös hitelfelvétellel akarta előteremteni a pénzt, ezt azonban – bár az Orbán-kormány letagadta – Magyarország megvétózta. Az EU végül úgy döntött, egy költségvetésen kívüli eszköz kidolgozásával fogja folyósítani Ukrajnának a segélyt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.