Felrobbant egy szobor egy szentpétervári kávézóban

  • narancs.hu
  • 2023. április 2.

Külpol

Egy háborúpárti influenszer halt meg, a szobrot egyik rajongója hozhatta neki.

Bombamerénylet történt vasárnap az oroszországi Szentpétervár központjában, a Street Food Bar No. 1 nevű kávézóban – írja a Telex az orosz belügyminisztérium közleményére hivatkozva. 

A robbantásban egy ember meghalt. Ő lehetett a merénylő célpontja.

Vladlen Tatarszkij – polgári nevén Maxim Fomin – influenszer volt, naponta jelentkezett videókkal a Telegramon, több mint 560 ezren követték. Elemzéseket tett közzé a háborúról, tanáccsal látta el a besorozott embereket. Bejelentkezett a Kremlből is, amikor Putyin elnök közzé tette, hogy Oroszországhoz csatolják az elfoglalt ukrán területeket.

Tatarszkij a szemtanúk szerint szerzői estet tartott,  a rajongóival találkozott a kávézóban. Egyiküktől, egy nőtől az előadás előtt kapott egy szobrot, amit a színpad mellé állított. Később ez robbanhatott fel. 

A detonáció miatt 25-en sérültek meg, 19 embert kellett kórházba vinni. A kávézó teraszának üvegteteje is beomlott:

Az esetről az MTI is beszámolt, az Interfax és a TASZSZ orosz hírügynökségekre hivatkozva azt közölte még, hogy a bűnüldöző szervek 200 gramm trotilnak megfelelő hatóerejű robbanószerkezetről tudnak, amelyet tényleg a szoborban rejthettek el.

A bűnüldöző szervek mindenkit, aki az eset idején a kávézóban tartózkodott, ellenőriznek, hogy köze volt-e a robbanáshoz.

Tavaly augusztus 20-án a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán.

A gyilkosság elkövetésével az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot vádolta meg, aki a bűncselekményt követően Észtországba távozott.

Idén március 6-án az FSZB arról számolt be, hogy megakadályozott egy Konsztantyin Malofejev orosz üzletember, a Cargrad médiacsoport igazgatótanácsának elnöke elleni merényletet, amelyet állítása szerint szintén az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő, a terrorizmussal vádolt orosz Gyenyisz Kapusztyin közreműködésével. Kapusztyin a társaival március elején fegyveres támadást hajtott végre két, az ukrán határ közelében fekvő község ellen Brjanszk megyében.

Leadkép: az orosz katonai járműveken látott Z betű egy lakóház falán Szentpéterváron. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malce

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.