Ziobro: "Lengyelországnak az EU-ban kellene maradnia, de nem bármi áron"

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Külpol

A lengyel igazságügyi miniszter szerint az EU nem egy jóságos nagybácsi.

"Az az elképzelés, hogy az Európai Unió a jóságos nagybácsi, aki pénzt ad nekünk, és ezért nekünk minden kérését minden áron teljesítenünk kell, hamis és egy propaganda" - ezt Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter nyilatkozta egy pénteki interjúban, idézi a Politico.

A miniszter a Rzeczpospolita lengyel lapnak arról beszélt, hogy az EU zsarolja Lengyelországot, ő pedig rendíthetetlenül ellenzi azt, hogy az országa megadja magát ennek a zsarolásnak. Majd hozzátette:

Lengyelországnak az EU-ban kellene maradnia, de nem bármi áron.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult, és ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte az igazságszolgáltatást érintő, 2020. február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozás ügyében.

Didier Reynders közölte, az Európai Bizottság a lengyel bírák függetlenségének védelme érdekében kért ideiglenes intézkedéseket az unió luxemburgi székhelyű bíróságától mindaddig, amíg az igazságszolgáltatás lengyelországi helyzetének ügyeben tavaly áprilisban indított kötelezettségszegési eljárást érintően jogerős ítéletet nem születik. 

A Bizottság konkrétan a lengyel legfelsőbb bíróság újonnan létrehozott fegyelmi kamarájára vonatkozó egyes rendelkezések alkalmazását függesztené fel, és hatástalanítaná a fegyelmi bíróság eddig meghozott határozatait is.

Reynders indoklása szerint az ideiglenes intézkedésekre az igazságszolgáltatás függetlenségének és az uniós jogrendnek okozott súlyos és helyrehozhatatlan károk súlyosbodásának megakadályozása érdekében van szükség. Ez az, amit Ziobro zsarolásnak nevezett.

A Rzeczpospolita által nem régen publikált szavazás szerint a lengyelek nagy többsége az EU-s tagság mellett teszi le a voksát, míg 17 százalékuk inkább elhagyná az Uniót.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk