Felvonulással ünnepelnék a győzelem napját az oroszok Mariupolban

  • narancs.hu
  • 2022. április 13.

Külpol

Az „új polgármester” parancsot kapott, hogy tisztíttassa meg a szétbombázott város központját.

Az oroszok felvonulást terveznek Mariupolban május 9-én, így ünnepelnék a „győzelem napját” – mondta Petro Andrjuscsenko, a város polgármesternének tanácsadója. Kitért arra is, hogy az oroszok által kijelölt polgármester parancsot kapott, hogy tisztíttassa meg a város központját a törmelékektől és a holttestektől a felvonulás zavartalan lebonyolítása érdekében. Minderről az Ukrinform adott hírt. Andrjuscsenko szerint egy ilyen esemény lebonyolítása azért is elképzelhetetlen, mert a városban nincsenek annyian, illetve az ehhez szükséges berendezéseket sem lehet biztosítani.

Az amerikai hírszerzés szerint május 9-én, vagyis Oroszország második világháborús győzelmének napján jelentheti be Putyin a győzelmet, ám a májusi időpont mögött több ok is állhat. A hírszerzés értékelése szerint a téli fagy végeztével a felpuhult talaj miatt, a nehéz orosz szárazföldi egységek számára nehezebb lesz a manőverezés, fontos, hogy minél hamarabb a helyükre kerüljenek ezek az egységek. A tényleges győzelem a parádé ellenére azonban jóval odébb lehet. Erről a hvg.hu számolt be.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Mariupolban már több tízezren haltak meg, amióta az oroszok lövik a kikötővárost.

(Címlapképünkön: egy férfi tolja a kerépárját egy oroszok által szétlőtt lakótelepen Mariupolban. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk