Ferenc pápa nem tervez lemondani, sőt Moszkvába utazna

Külpol

Eddig egyetlen pápa sem látogatott el az orosz fővárosba. Ferenc Kijevbe is el akar menni.

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben az egyházfői megbízatásról, és szeretne ellátogatni Moszkvába, valamint Kijevbe is - derült ki a hétfőn közzétett exkluzív interjúból, amelyet a katolikus egyházfő a Reuters hírügynökségnek adott.

A szombaton készült interjúban Ferenc pápa kijelentette: bár nem tervez a közeljövőben lemondani, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy visszalép egyházfői pozíciójából, ha egészségügyi állapota miatt már alkalmatlanná válik feladatai elvégzésére. Ez azonban, mint fogalmazott, Isten tudja, mikor következik be.

A 85 éves katolikus egyházfőnek térdproblémák miatt le kellett mondania a július elején esedékes kongói és dél-szudáni látogatását, a hónap végi kanadai útja azonban változatlanul tervben van. A pápa tagadta azt a híresztelést, hogy rákos volna, s nevetve hozzátette, hogy neki legalábbis nem szóltak róla az orvosok.

Mint mondta, szeptemberben Kijev és Moszkva lehet a következő úti cél.

A Vatikán már korábban felvette a kapcsolatot az orosz külügyminisztériummal, Moszkva szerint azonban nem volt megfelelő az időzítés.

Azt reméltem, hogy az orosz elnök utat nyithat számomra, hogy a békét szolgálhassam ott is - emelte ki az egyházfő, hozzátéve, hogy nagyon szeretne Kijevbe is ellátogatni, de először Moszkvába volna jó eljutni, hogy megpróbálhasson valahogy segíteni a helyzeten.

Egyetlen pápa sem látogatott még el az orosz fővárosba, ráadásul Ferenc pápa eddig következetesen elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, amely szerinte gonosz és érzéketlen háborús agresszió.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának június végi döntése kapcsán - amely alapján szövetségi szinten megszüntették az abortuszjogok védelmét - a pápa tartózkodott a határozott állásfoglalástól, arra hivatkozva, hogy nincs elég információja a bíróság többségi véleményéről ahhoz, hogy hiteles véleményt formálhasson.

A mesterséges terhességmegszakítást azonban általánosságban elítélte, egy bérgyilkos felbérléséhez hasonlítva. Kérdem én, legitim-e, helyes-e megszüntetni egy emberi életet azért, hogy ezzel megoldjunk egy problémát? - tette fel kérdését az egyházfő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk