Ferenc pápa példaképnek nevezte az orvosokat és ápolókat

  • narancs.hu
  • 2020. március 27.

Külpol

Sötétséget és félelmet teremtő viharhoz hasonlította az új koronavírus-fertőzést Ferenc pápa a teljesen üres Szent Péter téren mondott imája után.

A teljesen üres Szent Péter téren mondott beszédet Ferenc pápa, majd ezt kísérő beszédében választásra sürgette az emberiséget. Mint mondta, eddigi hangos, de látszatra épülő élet valamint a csendes szolgálat és testvériség között kellene választani – számolt be az MTI tudósítója Rómából.

A pápa kijelentette: „rettenthetetlenül meneteltünk, azt gondolva, örökre egészségesek maradunk a beteg világban”. Hozzátette: a járvány keltette félelemben elérkezett az ideje, hogy észrevegyük, „nem mehet előre mindenki külön a saját útján, csakis együtt haladhatunk tovább (..) egy csónakban vagyunk”.

Példaképnek azokat nevezte, akik a félelemre bátor önfeláldozással válaszolnak: „hétköznapi emberekről van szó, akik nem szerepelnek az újságcímekben és a tévés show-műsorokban sem, mégis történetünk döntő eseményeit írják: orvosok, ápolók és ápolónők, az élelmiszerboltokban dolgozók, takarítók, idősgondozók, fuvarozók, rendfenntartók, papok, nővérek és sokan mások”.

Ferenc pápa a hetek óta lezárt, esős Szent Péter téren, a bazilikához vezető lépcsősor tetején mondta el beszédét. A bazilika bejáratához azt a csodatevő feszületet helyezték, melyet 1522-ben vittek körbe Rómában az akkori pestisjárvány idején, valamint a római népet oltalmazó Szűz Mária-ikont.

Az Urbi et Orbi áldást az egyházfő a nagyobb ünnepeken, karácsonykor és húsvétkor adja. A mostani rendkívüli vészhelyzetben az áldással az egyház az általános feloldozás lehetőségét hangsúlyozza.

A Vatikán bejelentette, hogy a Ferenc pápa vezette húsvéti szertartásokat kivétel nélkül hívők nélkül a Szent Péter bazilikában mutatják be. A nagypéntek esti keresztutat is, melyet most először nem a Colosseumnál rendeznek meg.

Figyelmébe ajánljuk