„Nem féltem” – mondta a 95 éves túlélő

  • narancs.hu
  • 2020. március 27.

Külpol

Felépült a koronavírus-fertőzésből egy 95 éves svájci dédnagymama.

Felépült és már otthonából tartja interneten a kapcsolatot 10 unokájával és 11 dédunokájával egy 95 éves svájci nő, akit egy hétig ápoltak a Covid-19-betegséggel intenzív osztályon – írja az MTI.

Gertrude Fatton a Reuters brit hírügynökségnek mesélte el a történetét. Elkülönítőben kezelték és volt egy pont, amikor elutasította, hogy intubálják légzésének megkönnyítésére. „Az én koromban ne intubáljanak engem. Leéltem az életemet, és azt mondtam nekik, engedjenek el békésen” – idézte fel. Egy hétig antibiotikumokkal és a klorokin maláriaellenes szerrel kezelték. Most boldog, hogy otthon lehet a franciaajkú Neuchatel kantonban lévő otthonában macskájával és családjával. Az unokákkal és dédunokákkal iPaden tartja a kapcsolatot.

„Nem féltem a haláltól. Az én koromban, 95 évesen  már nem fél az ember, ideje elmenni. De nem gondoltam arra, hogy meg fogok halni, egyáltalán nem. Nem féltem” – hangoztatta.

Fatton járókerettel jár ugyan, de elmondása szerint egész életében egészséges volt – bár alkalmasint kapott vérnyomáscsökkentőt és néha köhögés elleni szirupot bronchitisére. „Amikor az orvosok azt mondták nekem, hogy csökken az oxigénszint a vérében, és 24 órájuk van arra, hogy ezt megállítsák, nagyon-nagyon féltem” – ezt már a lánya, Jacqueline mondta. Másnap az orvosok azt mondták, hogy minden lehetséges gyógyszert megpróbálnak. Harmadik napra az oxigénszint is emelkedett és a gyógyszerek megtették a hatásukat.

Svájcban péntekig 197 ember vesztette életét a koronavírus-járványban, a fertőzöttek száma 12 161.

Fatton nem az első idős gyógyult: Csütörtökön a járvány európai gócpontjában, Olaszországban ünnepelték egy Riminiben élő 101 éves férfi felépülését.

Figyelmébe ajánljuk