Fideszesek is megszavazták a Törökországot elítélő EP-határozatot
OV-Er_top_story_lead.jpeg

Fideszesek is megszavazták a Törökországot elítélő EP-határozatot

  • narancs.hu
  • 2019. október 24.

Külpol

Orbán többször kiállt az offenzíva mellett - amit most Deutsch Tamás is külön elítélt.

Míg a magyar kormány támogatta, hogy a török hadsereg bevonuljon Szíriába, addig a Fidesz EP-képviselői megszavazták a hadműveletet elítélő határozatot.

Csütörtöki ülésén az Európai Parlament megszavazta az a határozatot, ami kimondja, Törökország a nemzetközi jogot megsértve indított hadműveletet 2019. október 9-én Szíria északi részén.

A hadművelet súlyos polgári és katonai áldozatokkal járt, és az ENSZ forrásai szerint legalább 300 000 ember, köztük 70 000 gyermek kényszerült lakóhelyének elhagyására. Az EP által elfogadott határozat szerint az egyoldalú török katonai fellépés nem rendelkezik semmiféle jogalappal, és csupán tovább súlyosbítja a nyolc éve tartó szíriai konfliktust.

A határozat felidézi, hogy a jelentések török támogatással bíró fegyveres csoportok által elkövetett gyilkosságokról, megfélemlítésről, bántalmazásáról, emberrablásáról, valamint otthonok kifosztásáról és lefoglalásáról szólnak.

Külön megemlékeznek Hevrin Khalef ismert kurd politikusnőt megkínzásáról és kivégzéséről.

Kitérnek arra is, hogy Törökország által támogatott erők állítólag fehérfoszforral töltött lőszereket használtak, és ezt alátámasztják a kórházakban ápolt sérültekről készült fotók is.

Az Európai Parlament emiatt határozottan elítéli Törökország északkelet-szíriai egyoldalú katonai beavatkozását, a fentieken túl azért is, mert az hozzájárulhat az ISIS újjáéledéséhez.

Az EP felszólítja Törökországot, hogy azonnal és vessen véget hadműveletének, és vonja vissza fegyveres erőit Szíria területéről, és határozottan elutasítja Törökország tervét, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a szír határ mentén.

Kiemelik, hogy a Parlament szolidáris a kurd néppel, és hangsúlyozza a kurdok, elsősorban a kurd nők fontos hozzájárulását az Iszlám Állam ellen harchoz.

Az EP felszólítja a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.

A Fidesz is beállt a sorba - Orbánnal szemben

A határozatot nagy többséggel szavazta meg az EP. Az Európai Néppárt  többsége is a határozat mellett volt, így a Fidesz EP-képviselői is. Ez már csak azért is érdekes, mert a magyar kormány a hónap elején megpróbálta megakadályozni, hogy az Európai Unió kiadjon egy nyilatkozatot a hadműveletek elítésérről. Nem sokkal később Orbán Viktor személyesen is tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel Azerbajdzsánban.

Itt a török elnök külön megköszönte Orbánnak, hogy kiállt mellette.

Most azonban úgy tűnik visszatáncoltak a fideszesek Brüsszelben. A Néppárt ugyanis még mindig nem döntötte el, kizárja-e a Fideszt, az ezzel kapcsolatos vizsgálódás még folyamatban van.

Deutsch megmagyarázza

Csütörtökön Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője nyilatkozott az MTI-nek az ügyben. Deutsch arról beszélt, hogy komoly aggodalomra ad okot mindaz, ami Szíriában történik, így Törökország egyoldalú katonai fellépése is, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban Ankara stabilitási tényező. Hozzátette: tragikus lehet Európa számára, ha felborul a térség egyensúlya.

A képviselő úgy vélte, Törökország szankcionálásakor tisztában kell lenni azzal, hogy ha Ankara nem tudja biztonságosan visszatelepíteni Szíriába a menekülteket és migránsokat, újabb jelentős migránshullám szabadulhat a Nyugat-Balkánon keresztül az Unióra.
Deutsch elmondta, hogy ebben a fontos kérdésben az Európai Néppárt frakciója egységes álláspontot kért, ezért a néppárti magyar delegáció tagjai együtt szavaztak a Néppárttal.

„A határozattal kapcsolatos eszmecserék és szövegezéseik során következetesen a magyar nemzeti álláspontot képviseltük" - jelentette ki - "Semmilyen módosítást nem támogattunk, ami hozzájárulhatott volna egy újabb menekültkrízis kialakulásához az Unió déli határánál.“

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?