Földrengés volt Új-Zélandon is

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. február 15.

Külpol

Szökőárriasztást nem adtak ki, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Erős földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdán este Új-Zélandot. Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 5,7 erősségű földrengés hipocentruma az Északi- és Déli-szigetet elválasztó Cook-szoros alatt, mintegy 50 kilométeres mélységben volt. Az új-zélandi GeoNet országos földrengésfigyelő központ azonban 6,1 erősségű rengésről számolt be Wellington közelében.

Szökőárriasztást nem adtak ki, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A földrengést a közösségi médián is több tízezren jelezték, a legnagyobb városban, Aucklandben és a Déli-szigeten fekvő Christchurchben is érezték - számolt be a New Zealand Herald.

A szemtanúk közlései szerint a földmozgás 30 másodpercig tartott. Az amerikai földrengésfigyelő intézet, az USGS 5,7 erősségű földmozgást érzékelt.

Új-Zélandon a napokban a Gabrielle ciklon okozott súlyos károkat. A vihar miatt négy ember vesztette életét, rengeteg embert kellett kimenekíteni, az áradások és földcsuszamlások sok települést vágtak el a külvilágtól. Az országban kedden szükségállapotot jelentettek be.

Az ötmillió lakosú Új-Zéland az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn, egy szeizmológiai törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. 2011-ben súlyos földrengés rázta meg a Déli-szigeten álló Christchurch városát. A 6,3-as földmozgás 185 emberéletet követelt, és lerombolta a belváros nagy részét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk