Folyamatosan emelkedik a határra érkező menekültek száma

  • narancs.hu
  • 2022. február 26.

Külpol

Amíg eleinte a közelben élő kárpátaljai magyarok voltak többségben, mostanra megérkeztek a távolabbi országrészekből az ukrán anyanyelvű menekültek is. A környező országokban sem könnyebb a helyzet.

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből.

Az MTI összeállítása szerint Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere azt mondta:

a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek, mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével.

Az alpolgármester hangsúlyozta: vannak, akikért egy-két órán belül megérkeznek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.

Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is.

Beszámolók szerint a határ mentén a helyiek nagyon segítőkészek, és az egész országból érkeznek az adományok, a felajánlások.

 
Magyar rendőrök Ukrajnából érkezett menekülteknek segítenek
Forrás: Police.hu
 

 

A barabási határátkelőn egyébként folyamatosan érkeznek a menekülő emberek Ukrajnából. Általában csomagokkal megrakodva, gyalog kelnek át a határon, ahonnan a magyar oldalon várakozó autókkal folytatják az útjukat.

A menekülők arról számolnak be, hogy sokszor 5-6 órát várakoznak az átkelésre a határ ukrán oldalán, miközben az ukrán határőrök nem adnak magyarázatot arra, hogy miért tartják vissza őket.

A kialakult helyzet miatt a barabási határátkelő is késő estig tart nyitva, miközben normál körülmények között este 7 órakor bezár.

Ukrán tolmácsok jelentkezését várja a rendőrség

Tolmácsok jelentkezését várja az ukrán-orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez a rendőrség - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szombat este. Mint írták, azokra számítanak, akik jól beszélik az ukrán nyelvet és hajlandóak a menekülőknek nyelvtudásukkal segítséget nyújtani. Tolmácsokra van szükség a magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken, Záhonyban, Beregsurányban, Barabásban, Lónyán és Tiszabecsen, valamint a menekülők számára kialakított gyűjtőpontokon, Vásárosnaményban, Tarpán, Aranyosapátiban, Fehérgyarmaton és Mándokon. Jelentkezni a felsorolt helyeken lehet – olvasható a rendőrségi oldalon.

A helyzet a szomszédos országokban sem könnyebb

Az AP hírügynökség jelentése szerint több kilométeres sorokban állnak az autók az Ukrajnából kivezető határátkelőkön, miközben tízezrek igyekeznek a szomszédos országokba menekülni a megszálló orosz csapatok elől.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint

szombat kora estére közel 120 ezren menekültek Ukrajnából Lengyelországba és más szomszédos országokba, köztük Magyarországra és Romániába az orosz invázió nyomán.

A legtöbben Lengyelországba érkeztek, ahol az elmúlt években már 2 millió ukrán telepedett le dolgozni. A lengyel kormány szombaton közölte, hogy csak az elmúlt 48 órában több mint 100 ezer ukrán lépte át a lengyel-ukrán határt.

Egy család a nyugat-ukrajnai Csernyivciből 20 órát várt arra, hogy átléphessen a határon az észak-romániai Siretbe, és a menekülők száma folyamatosan nő. Szombat délig már több mint 31 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta, csaknem 14 ezren azonban már elhagyták az országot, többségük Magyarország felé.

 
 
Forrás: Police.hu
 

 

A román határrendészet arról számolt be, hogy erősítést vezényelt a román-magyar határ legforgalmasabb átkelőire (az Arad megyei Nagylakra, illetve a Szatmár megyei Petére és Csanálosra), ahol szombaton torlódás alakult ki a nyugatra tartó ukrán állampolgárok miatt.

A magyar határátkelőhelyek

A Magyar Rendőrség tájékoztatása szerint a záhonyi, a beregsurányi, és a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek 0-24 óráig folyamatosan, a barabási és a lónyai határátkelőhelyek reggel 7 órától este 24 óráig biztosítják a belépést Magyarország területére.

Az államhatár magyar oldalán nincs torlódás az utasforgalomban. A beléptetés gördülékeny.

A rendőrök nem fordítanak vissza a határon senkit, aki Magyarországon keres menedéket, minden segítséget megadnak a háború viszontagságai elől menekülőknek.

Nem hagyják magukra azokat sem, akik menetrendi vagy anyagi okokból, családi, rokoni, baráti segítség híján nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni. Őket menedékhelyekre kísérik, ahol kulturált körülmények között tartózkodhatnak, és biztosítják ellátásukat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk