Fukuyama: Orbánnak komoly problémái vannak

  • narancs.hu
  • 2019. április 15.

Külpol

A tömegek többet akarnak.

„Bárcsak tudnám, mit hoznak a következő évek.” – tanácstalankodik  Francis Fukuyama az El Paísnak adott interjúban. Az egyik leghíresebb filozófus és politikai gondolkodó az interjúban beszélt populizmusról, Amerikáról, Brexitről és Európáról, sőt kitért Orbán Viktorra és Magyarországra is – írja a HVG.

Fukuyama máig leghíresebb műve az 1992-ben megjelent A történelem vége és az utolsó ember, amiben a kommunista rezsimek összeomlását követően azt állította, hogy a történelmi haladás, mint ideológiák közti harc tulajdonképpen véget ért. A hidegháború időszaka, a berlini fal lebontása után a világban a liberális demokrácia uralmának kora következik, a politika és gazdasági liberalizmus elkerülhetetlen győzelmével. Ehhez képest az illiberalizmus az Egyesült Államoktól Oroszországig, Törökországtól Lengyelországig és Magyarországtól Olaszországig töretlenül halad előre. Fukuyama azonban továbbra is állítja, hogy amit 1992-ben írt, miszerint az emberek békét és jólétet akarnak, ma is igaz, de közben kiderült, hogy a tömegek többre vágynak.

Fukuyama szerint A történelem végében éppen olyasmit írt le, mint Donald Trump megválasztása és elnöklése. Harminc évvel ezelőtt két kockázatot említett, a nacionalizmust és a vallási szembenállásokat, most – akkori óva intéseire visszaemlékezve – leginkább Amerika, a Brexit és az Egyesült Királyság helyzete lepi meg.

Magyarország és Lengyelország mozgásaiban azonban semmi meglepőt nem talál.

Fukuyama szerint a populista jobbratolódás veszélyt jelent a liberális demokráciára. De úgy véli, hogy Orbán Viktornak komoly problémái vannak az illiberális demokráciának nevezett rendszerével.

Általában véve mégis optimista, úgy véli, a liberális demokráciáknak nincs globális alternatívája. „Nem hiszem, hogy emberek tömegei akarnak olyan rezsimek alatt élni, mint ami Kínában van.”

A migrációs válság megoldása szerinte az lehet, ha Európának sikerül olyan identitást teremteni, ami nem nézi a rasszokat és a bőrszínt, ráadásul tömegek tudnak vele azonosulni. Az ellenőrzött bevándorlásból előnye származhat az EU-nak, az ellenőrizetlen azonban veszélyes, a kontinensnek meg kell védenie külső határait – mondja az interjúban.

Az amerikai belpolitikával kapcsolatban azt állítja, hogy Trump ellen egy olyan embernek lenne esélye, mint a középen álló Joe Biden, csak ő 76 éves, kellene belőle egy 20 évvel fiatalabb kiadás. Alexandria Ocasio-Cortez  szerinte azért lehet sikeres, mert a választók megpróbálnak a lehető legtávolabb kerülni Trumptól, ezért nála keresnek politikai menedéket.

Figyelmébe ajánljuk