Gumilövedéket és könnygázt vetettek be a rendőrök az isztambuli Pride-on

  • MTI
  • 2021. június 27.

Külpol

Néhány résztvevőt őrizetbe vettek. 

Százak gyűltek össze szombaton Isztambulban, hogy részt vegyenek a meleg büszkeség (Pride) felvonuláson, szembeszállva a helyi hatóságok tiltásával és a nagy létszámban kivezényelt rendőrökkel. Egy német hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrség könnygázt vetett be a város európai részében felvonuló tiltakozókkal szemben. Más jelentések arról számoltak be, hogy a rendőrök műanyaglövedékekkel lőtték az összegyűlteket. A szervezők szerint néhány részvevőt őrizetbe is vettek.

A menetet egy több csoportból álló szövetség hirdette meg „Az utca a miénk” mottóval, hogy tiltakozzon a török kormánynak az eltérő szexuális irányultságú emberekkel (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális - LMBTQI) szemben egyre ellenségesebb fellépése miatt. A hatóságok már pénteken kordonokkal zárták le a menet útvonalát, a városrész kormányzata pedig néhány órával a kezdés előtt be is tiltotta a demonstrációt, az „erkölcsöt sértő” megmozdulásokról hozott törvényre hivatkozva.

„Törökországban 2015 óta tapasztaljuk a kormány LMBTQI+ emberekkel szembeni politikájának megváltozását. Az állam úgyszólván háborút hirdetett velük szemben” – mondta a dpa-nak nyilatkozva Yildiz Tar, a Kaos GL nevű csoport részéről. „A kormányzat célja, hogy a lakosság egészében ellenséges érzelmeket keltsen az LMBTQI+ emberekkel szemben” – mondta, hozzátéve, hogy a közösségüket érő gyűlölet-bűncselekmények száma emelkedik, és a támadók ellen nem indítanak eljárásokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendszeres kirohanásokat intéz az LMBTQI közösség ellen. A hatóságok a hét elején betiltottak egy az isztambuli Pride Hét keretében szervezett pikniket is. Jelentések szerint a rendőrség a helyszínen elkobozott minden, a közösség jelképeként használt szivárvány színű tárgyat.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk