Gyorstalpalón képzi lojális diplomatáit a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. április 23.

Külpol

A jelentkezéskor még felsőfokú végzettség sem kell és mindössze egyéves az a diplomataképzés, amelyet most hirdetett meg a Magyar Diplomáciai Akadémia. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint a fejlett országokban a hallgatók jogi, történelmi vagy közgazdasági diploma után mehetnek diplomataképző iskolákba, az ilyen gyorstalpaló beleillik a kormányzatnak abba a törekvésébe, hogy új, hozzá lojális embereket neveljen ki.

Havi nettó 275 ezer forint az ösztöndíj, a jelentkezés pillanatában még diploma sem kell, az első félév után már külképviseletre lehet gyakorlatra menni, a teljes képzés pedig mindössze egy évig tart a külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Diplomáciai Akadémián – számol be a Telex egy olvasói levél nyomán.

„Én eddig úgy tudtam, a diplomataképzés egy hosszú és kemény művelet, magas szintű diplomáciatörténet, nemzetközi jog, protokoll, egy halom olyan dolog, amit tényleg alapból tudnia kell egy diplomatának. Erre most a Semmelweis Egyetem diplomás ápoló hallgatójaként érkezett nekem egy olyan, mindenkinek szóló Neptun-üzenet, hogy a szám tátva maradt” – írta a Telexnek egy olvasójuk, aki továbbította a Lengyel Miklós külügyminisztériumi helyettes államtitkár nevével fémjelzett toborzó levelet is. (A Neptun a magyar felsőoktatási intézmények tanulmányi, pénzügyi adminisztrációs szoftvere, belső kommunikációs csatornával.)

A levél szerint a Magyar Diplomáciai Akadémia pályázatot hirdet a diplomáciai pálya iránt érdeklődőknek Diplomataképző Programjára, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakmai együttműködésének keretében valósít meg.

A felhívás szerint már a második félévben szakmai gyakorlatra lehet utazni a magyar külképviseletekre, a két féléves képzés után pedig már állást lehet kapni a külügyminisztériumban.

„A diplomataképzés a fejlett országokban posztgraduálisan történik, azaz a hallgatók jogi, történelmi vagy közgazdasági diploma után, magas szintű tudás birtokában mehetnek különböző diplomataképző iskolákba” – mondta a Telexnek Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, akit azért keresett meg a lap, hogy megkérdezze: szakmai szemmel milyennek látja a pályázatot.

A Magyar Diplomáciai Akadémia felhívásában feltétel ugyan a felsőfokú végzettség, de ezt a feltételt gyengíti, hogy bármilyen diplomával lehet jelentkezni, valamint elég az is, ha a tanfolyam végéig megszerzi  a hallgató a szükséges egyetemi végzettséget. Ez nagyon kevésnek tűnik Jeszenszky Géza szerint, aki hozzátette, hogy ráadásul minimum két évet igényelne egy ilyen képzés, nem pedig két félévet, ahogy a pályázatban áll.

A volt külügyminiszter véleménye szerint ez a gyorstalpalókurzus-alapú diplomataképzés beleillik a kormányzatnak abba a törekvésébe, hogy új, lojális értelmiségi réteget nevelnek ki a többi (például kultúra, közhivatalok) területhez hasonlóan a diplomácia terén is, az sem baj, ha nem annyira szilárd alapokon.

Jeszenszky Géza 1990–1994 között az Antall-kormány külügyminisztere, 1998–2002 között az Orbán kormány washingtoni, majd 2011–2014 között norvégiai és izlandi nagykövete volt. A Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense.

A héten a Telex megkereste a külügyminisztérium sajtóirodáját is. A tárcánál érdeklődésükre szerdán azt mondták, hogy levelüket továbbították az illetékesnek megválaszolásra, de válasz a cikk megjelenéséig nem érkezett. 

A Magyar Diplomáciai Akadémia a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő oktatási intézmény. "Ez az első olyan magyar diplomataképző, amely biztosítani tudja a magyar diplomáciai szolgálat egységes, magas szintű elméleti és gyakorlati képzését és az utánpótlás-nevelést” – áll az intézmény honlapján.

Az akadémia honlapjának kezdőlapján Szijjártó Péter külügyminiszter köszöntőjében az olvasható, hogy az elmúlt években sok fiatalra számíthatott a magyar külpolitika megújításában. Nélkülük nem tudta volna sikerre vinni azt a célkitűzését, hogy a magyar külpolitikai döntések egytől egyig kizárólag a magyar nemzeti érdek alapján szülessenek meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán jelentette be a diplomáciai akadémia 2020. szeptemberi indítását. Mint mondta, ennek elvégzése a feltétele lesz annak, hogy valaki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozzon. Hozzátette: "a minisztériumban a Fidelitasból érkezők nagy szerepet vállaltak abban, hogy a magyar külpolitikát meg tudták újítani, túl tudtak lendülni 'a merjünk kicsik lenni hozzáálláson', azon, hogy ha valami konfliktus adódott, az volt a cél, hogy 'húzzuk össze magunkat kicsire'".

Mint mondta, ezzel szemben mára a magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amelynek a tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: „velünk senki sem szórakozhat”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.