Legalább a temetőben legyen béke – kéri a vezérkari főnök

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 23.

Külpol

Izraelben az emlékezés napján is kormányellenes megmozdulások várhatók.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a politikai ellentétek félretételére szólított fel a hétfő este kezdődő Emlékezés napjának idejére.

„Mindannyiunknak tisztelnünk kell a temetőket, nem szabad viták színterévé tenni azokat, legalább egy szent napra” – írta közleményében Izrael 23. vezérkari főnöke a hétfő este kezdődő és kedd este véget érő emlékezés napja előtt.

Halevi szerint a politikai vitákat távol kell tartani a katonai temetőktől, hogy a gyászoló családok magányosan gyászolhassanak.

„Az emléknap mély kapcsolatot teremt a személyes és a nemzeti között. Idén, éppen a feszültségek árnyékában a személyes emlékezésre kell koncentrálnunk, annak emberi erejébe kell burkolóznunk. Az emlékezés parancsa egységre kötelez bennünket, hogy arra összpontosítsunk, ami összeköt” – írta.

Halevi azért szólalt meg az emlékezés napja előtt, mert több temetőben tiltakozásra számítanak a megemlékezések idején a miniszterek beszédei alatt, különösen olyan helyeken, ahol a hadseregbe vallási vagy más okból be nem vonult politikusok készülnek megemlékezni az elesettekről.

A helyi médiában több gyászoló család bejelentette, hogy az emléknap előtti napokban látogatják meg szeretteik sírját, hogy ezzel elkerüljék a kormány képviselőt. A katonák érdekvédelmével és támogatásával foglalkozó Jad Labanim nevű civil szervezet elnöke, Eli Ben-Sem azt mondta, elesett katonák családjainak ezrei követelték, hogy a politikusok ne vegyenek részt, és ne szólaljanak fel a katonai temetőkben tartott emléknapi szertartásokon.

Ben-Sem arra figyelmeztetett, hogy a katonai temetőkben szóbeli, sőt tettleges összetűzések is kitörhetnek, ha a kormány tagjai, főként a hadseregben soha nem szolgált miniszterek részt vesznek az emlékezés napjának rendezvényein.

Itamár Bengvir nemzetbiztonsági miniszter, akit szélsőségesen rasszista és arabellenes nézetei és tevékenységei miatt nem soroztak be, a tervek szerint Beér-Seván mond beszédet. Több ottani gyászoló család bejelentette, hogy szavai alatt az izraeli himnuszt fogják énekelni.

A vezérkari főnök mellett Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Galant védelmi miniszter, valamint

az ellenzéki Jaír Lapid és Beni Ganz is arra kérte az izraelieket, tegyék félre egy napra a mély politikai megosztottságot.

Erre szólított fel a kormány igazságügyi rendszert átalakító lépései ellen tiltakozó, a tartalékos katonákat képviselő csoportja is.

Idén az évente megrendezett emlékezés napja hétfőn este kezdődik, amikor egy percre megszólalnak a szirénák, és megáll az élet az országban annak a 24 213 embernek az emlékére, akik 1860 óta az Izrael állam megalapítására tett erőfeszítésekben vagy az ország védelmében, illetve terrorakciók nyomán vesztették életüket. Kedden délelőtt ismét megszólalnak két percre a szirénák, és emlékünnepségeket tartanak Izrael ötvenkét katonai temetőjében.

A leadképen Herci Halevi, Izrael vezérkari főnöke januári hivatalba lépése után.  Fotó: MTI/EPA/AP pool/Maya Alleruzzo

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk