Medvegyev: Oroszország felmondja a gabonaalkut, ha a G7 leállítja az orosz exportot

  • narancs.hu
  • 2023. április 23.

Külpol

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese "a G7-ek idiótáinak ötlete"-ként jellemezte a tervet.

Oroszország felmondja az ENSZ és Törökország segítségével létrejött orosz–ukrán gabonaalkut, ha a G7-országok a japán csúcson úgy döntenek, leállítanak minden exporttevékenységet Oroszország irányába – írja a hvg a Reuters nyomán, amely Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesének közösségi médiában megjelent üzenetére hivatkozik.

A világ legfejlettebb gazdasággal rendelkező országait tömörítő szervezet orosz exportot érintő várható döntéséről először a Kyodo japán hírügynökség számolt be japán kormányzati forrásokra hivatkozva.

 

A G7-ek idiótáinak ötlete a teljeskörű exporttilalomról gyönyörű, mert ez az országunkból érkező import tiltását is jelenti, ami olyan élelmiszereket is magában foglal, amire a G7-országok nagyon érzékenyek. Ebben az esetben számukra a gabonaegyezmény véget ér”

– fenyegetőzött Medvegyev.

A G7 gazdasági miniszterei eközben a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását és betartását sürgették, amely révén Ukrajna több mint 27 millió tonna gabonát tudott tengeri úton exportálni. A fekete-tengeri áruszállítás azt követően lehetetlenült el, hogy Oroszország elaknásította az ukrán part menti vizeket nem sokkal Ukrajna megtámadása után.

Az egyezmény május 18-án jár le, Oroszország pedig többször is jelezte már, hogy nem hosszabbítja meg az egyezményt, mert nem teljesültek a gabona- és műtrágyexportját érintő követelései.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!