Ha Boris Johnsonon múlik, nem lesz határellenőrzés az ír-északír határon

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 30.

Külpol

Legalábbis ezt ígérte az ír miniszterelnöknek, a megválasztása utáni első hivatalos telefonbeszélgetésük alkalmával.

A brit kormány nem akar fizikai határellenőrzést az ír-északír határon - hangsúlyozta Boris Johnson brit kormányfő az ír hivatali partnerével folytatott keddi telefonbeszélgetésén.

A brit miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a Boris Johnson ismét egyértelművé tette, hogy az Egyesült Királyság mindenképp kilép az Európai Unióból a brit európai uniós tagság megszűnésének jelenleg érvényes határnapján, október 31-én. Ugyanakkor biztosította Leo Varadkar ír miniszterelnököt afelől, hogy nem állítják vissza a fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország közötti határszakaszon, ami a brexitet követően az egyedüli szárazföldi határ lesz az EU és az Egyesült Királyság között.

A brit kormányfő hivatalának tájékoztatása szerint Boris Johnson hangsúlyozta, egyértelmű célja, hogy az Egyesült Királyság megállapodással lépjen ki az Európai Unióból, de ehhez olyan megállapodásra van szükség, amely nem tartalmazza az ír-északír határra vonatkozó tartalékmegoldást.

Boris Johnson

Boris Johnson

Fotó: Facundo Arrizabalaga / MTI/EPA

 

A két kormányfő kitért az észak-írországi önkormányzatiság helyreállításának ügyére is, és a tájékoztatás szerint eltökéltek abban, hogy ez a lehető leghamarabb megvalósuljon. A felekezeti hatalommegosztásra alapuló önkormányzatiság 2017 januárja óta nem működik Észak-Írországban, áprilisban azonban Leo Varadkar és Johnson hivatali elődje, Theresa May megállapodott az önkormányzatiság helyreállítását célzó tárgyalások felújításáról. Az új brit kormányfő a támogatásáról biztosította a folyamatban lévő tárgyalásokat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?