Ha kell, az EU Orbánt megkerülve segítené Ukrajnát 20 milliárd euróval

  • narancs.hu
  • 2023. december 27.

Külpol

A Financial Times értesülései szerint B tervet készítenek elő arra az esetre, ha a miniszterelnök újra vétózna.

Húszmilliárd eurós B tervet készít elő az Európai Unió Ukrajna megsegítésére, miután Orbán Viktor a decemberi EU-csúcson blokkolta a következő uniós költségvetés bővítését, benne az eredeti, négy év alatt folyósítandó 50 milliárd eurós csomaggal – írja a Financial Times értesüléseire hivatkozva hvg.hu.

A 20 milliárdos tervet a magyar miniszterelnök már nem tudná megfúrni, mivel olyan hitelezési struktúrát használna, amelyhez nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú egyetértése.

A brit lap szerint a megoldás ahhoz a 2020-as csomaghoz hasonlít, mellyel a koronavírus-járvány idején a tagállamok mintegy 100 milliárd euró értékben finanszíroztak rövid távú munkahelyi támogatásokat. Információik szerint a terv részleteiről még egyeztetnek, ahogy a végső célösszegről is, amelyet Ukrajna szükségletei határoznak majd meg, egy forrás pedig arról beszélt, technikai probléma nem állja útját Kijiv segítésének, de az politikailag „már bonyolultabb”.

Az unió a 2024. február elsejei EU-csúcson továbbra is elsődlegesen a költségvetés bővítését, és vele az eredetileg tervezett 50 milliárd eurós Ukrajna-finanszírozást szeretné megszavazni, ám ha Orbán akkor is blokkol, erről a B tervről még így is megegyezhetnek. Az EU-s remények szerint egy februári megállapodással márciusra már küldhetnék is az uniós pénzeket Ukrajnába. Az 50 milliárdos tervhez képest a 20 milliárdos hátránya azonban, hogy az hitelekre korlátozódik, vissza nem térítendő támogatásokról itt nincs szó. Azokat azonban a tagállamok kétoldalú megállapodások keretében még így is nyújthatnának Ukrajnának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!