Ha kell, az EU Orbánt megkerülve segítené Ukrajnát 20 milliárd euróval

  • narancs.hu
  • 2023. december 27.

Külpol

A Financial Times értesülései szerint B tervet készítenek elő arra az esetre, ha a miniszterelnök újra vétózna.

Húszmilliárd eurós B tervet készít elő az Európai Unió Ukrajna megsegítésére, miután Orbán Viktor a decemberi EU-csúcson blokkolta a következő uniós költségvetés bővítését, benne az eredeti, négy év alatt folyósítandó 50 milliárd eurós csomaggal – írja a Financial Times értesüléseire hivatkozva hvg.hu.

A 20 milliárdos tervet a magyar miniszterelnök már nem tudná megfúrni, mivel olyan hitelezési struktúrát használna, amelyhez nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú egyetértése.

A brit lap szerint a megoldás ahhoz a 2020-as csomaghoz hasonlít, mellyel a koronavírus-járvány idején a tagállamok mintegy 100 milliárd euró értékben finanszíroztak rövid távú munkahelyi támogatásokat. Információik szerint a terv részleteiről még egyeztetnek, ahogy a végső célösszegről is, amelyet Ukrajna szükségletei határoznak majd meg, egy forrás pedig arról beszélt, technikai probléma nem állja útját Kijiv segítésének, de az politikailag „már bonyolultabb”.

Az unió a 2024. február elsejei EU-csúcson továbbra is elsődlegesen a költségvetés bővítését, és vele az eredetileg tervezett 50 milliárd eurós Ukrajna-finanszírozást szeretné megszavazni, ám ha Orbán akkor is blokkol, erről a B tervről még így is megegyezhetnek. Az EU-s remények szerint egy februári megállapodással márciusra már küldhetnék is az uniós pénzeket Ukrajnába. Az 50 milliárdos tervhez képest a 20 milliárdos hátránya azonban, hogy az hitelekre korlátozódik, vissza nem térítendő támogatásokról itt nincs szó. Azokat azonban a tagállamok kétoldalú megállapodások keretében még így is nyújthatnának Ukrajnának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk