Ha Ódoron múlik, nem lesz árstop Szlovákiában

  • narancs.hu
  • 2023. május 17.

Külpol

Az új szlovák kormányfő szerint a magyar példa mutatja, hogy ez nem jó megoldás az infláció ellen.

Ha tárgyilagos bírálatok érik a kormányát, arra tárgyilagosan fog reagálni, de a személyes támadásokat ignorálni fogja – ezt ígérte az új szlovák miniszterelnök, a magyar nemzetiségű Ódor Lajos a Rádio Expres-nek nyilatkozva.

Az interjút a Napunk.sk szemlézte.

A cikk emlékeztet, hogy Ódort egy korábbi miniszterelnök, Robert Fico Soros György emberének nevezte, és Fico meggyőződése, hogy Zuzana Čaputová elnök olyan szakértői kormányt állított össze, amely az amerikai érdekeknek felel meg. Lehet, Ódor az ilyen bírálatot tartja személyes támadásnak.

Az új kormányfő ugyanakkor felkészült az ilyen megjegyzésekre, azt mondta erről, „ha belelépünk a  folyóba, ne csodálkozzunk, ha vizesek leszünk”.

Úgy tervezi, hogy a kormányprogram vázát két hét alatt összeállítják, és megtárgyalják azokkal a politikai erőkkel, amelyek hajlandóak róla konstruktívan vitázni. Az szerinte ígéretes kezdet, hogy több párt is jelezte, támogatja, vagy legalábbis nem tartja kizártnak a szakértői kormány támogatását.

A szlovák kormányfő beszélt arról is, hogy szerinte ami az inflációt illeti, a nehezén már túllehet az ország, az élelmiszer-infláció viszont továbbra is nagy probléma. Ódor úgy fogalmazott, Magyarország esete mutatja, hogy az árstopok nem működnek, és szerinte az áfacsökkentésnek sem lenne érdemi hatása.

A szomszédban zajló háború ügyében az új szakértői kormány egyértelmű álláspontot képvisel, tovább támogatja Ukrajnát. Ódor azt mondta, el kell magyarázni az embereknek, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség nem nagy a költségvetés egészéhez képest, de fontos, mert ha Ukrajna veszít, az orosz agresszió folytatódik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk