Háborúellenes jelölt is indulhat az orosz elnökválasztáson

  • narancs.hu
  • 2024. január 31.

Külpol

Borisz Nagyezsdin leadta az aláírásokat, már csak a Választási Bizottság döntésén múlik a dolog.

Összegyűjtötte az orosz elnöki induláshoz szükséges 105 aláírást Borisz Nagyezsdin, és le is adta. Ez azt jelenti, hogy ha a Központi Választási Bizottság is rábólint, már biztosan lesz Vlagyimir Putyin mellett induló, aki nyíltan ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját  írja a CNN.

 
Borisz Nagyezsdin
Wikimedia Comons
 

 A 60 éves volt parlamenti képviselő ettől még persze lehetne a Kreml által kitalált valamelyik álellenzéki is, de meglepő módon olyan orosz ellenzéki prominensek is az ő támogatására buzdítanak, mint a börtönben lévő Alekszej Navalnij, vagy a börtönt már megjárt, jelenleg száműzetésben élő Mihalil Hodorkovszkij. 

„Hatalmas köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik hittek bennünk. Nagyon köszönöm annak a több tucat, sőt százezer embernek, akik hatalmas országunkban, az ország 75 régiójában, több mint 120 vagy 130 városban gyűjtötték az aláírásokat” – mondta Nagyezsdin egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, összesen 208 ezer aláírást gyűjtött össze.

A férfi legális módon ellenzi az ukrajnai háborút, tehát nem háborúnak nevezi azt, de mégis béketárgyalásokat sürget, illetve a militarizmus és az izoláció ellen áll ki kampányában. Kérdéses, van-e esélye sikerre, de a közösségi médiát már bejárták fotók, amiken az orosz nagyvárosokban kígyózó sorok állnak azért a januári fagyban, hogy aláírást adjanak neki.

Ez persze még közel sem jelenti azt, hogy tényleg indulhat: a Választási Bizottság ilyen esetekben simán találhat épp annyi szerinte nem megfelelő aláírást, hogy mégis ellehetetlenítsék, de az is lehet, hogy ezúttal ő lesz az az annyira azért nem ismert, de látványosan liberális demokrata politikus, akit felengednek a szavazólapra, hogy aztán némi negatív kampány kíséretében tönkreverje Putyin, és mondhassák, hogy volt itt ilyen álláspont is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.