Hadat üzent a nepotizmusnak az Orban-kormány Romániában

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. november 6.

Külpol

Az új miniszterelnök már több befolyásos politikus gyerekét felmentette a minisztériumokból.

Hadat üzent a nepotizmusnak, és meg akarja tisztítani az államapparátust a "pártfogoltaktól" Ludovic Orban, a hétfőn hivatalba lépett új román kormány miniszterelnöke.

Orban szerdán, az első hivatalos kormányülés elején leszögezte: ezentúl kizárólag hozzáértő, feddhetetlen és a polgárok szolgálata iránt elkötelezett tisztségviselőket akar látni a kormányhivatalokban, amelyeket szerinte megtöltöttek "ingyenélő" rokonaikkal az eddig kormányon lévő szociáldemokraták (PSD).

A minisztériumokban létszámstop lép hatályba, és ellenőrzik azokat a kinevezéseket, amelyeket a távozó PSD-kormány a román diplomáciai posztokon eszközölt a napokban.

Orban közölte, hogy már több befolyásos politikus gyermekét mentette fel, és kifejezte reményét, hogy "izomlázat kap" azoktól az aláírásoktól, amelyek a komasági alapon kinevezett államtitkárok, államtanácsosok, minisztériumi főtitkárok felmentéséről szólnak.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által alakított új kormány első intézkedéseként sürgősségi rendeletet hozott a minisztériumok számának csökkentéséről. Míg a Dancila-kabinet 25 tagú volt, az új kormánynak 18 tagja van.

A kormányülésen Klaus Iohannis államfő is részt vett. A második mandátumára pályázó, a választási kampány célegyenesében lévő jobboldali elnök ismét a leváltott "kártékony" baloldali kormányt bírálta, azzal vádolva a Szociáldemokrata Pártot, hogy kiürítette az államkasszát, elüldözte a befektetőket, és úgy költötte el (a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emelésére) a "románok pénzét", hogy semmi maradandót nem hagyott maga után.

Figyelmébe ajánljuk